Turizm sektörü dünya genelinde özellikle gelişmiş ülkelerde bir hizmet sektörü olarak her zaman ön planda tutulmuştur. Özellikle ülkelerin ekonomisine sürekli ve büyük katkısından dolayı her geçen gün sektöre destek de artmaktadır.
Dolayısı ile sektörde rekabet arttığından hizmet edecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. İstenilen düzeyde ve kalitede personelin yetiştirilebilmesi ise ancak kaliteli bir turizm eğitimi ile olacaktır. Turim sektöründe uluslararası rekabete dahil olabilmek için sunulan hizmet standartının yükseltilebilmesi için bu konuda eğitim veren okullara ihtiyaç vardır. Bu okullar turizm meslek liseleri ve turizm meslek yüksek okullarının kaliteli eğitimleri ile mümkün olacaktır.
Kaliteli satınalma gerçekleşebilir ama kaliteli üretim, kaliteli sunum, kaliteli karşılama ve uğurlama çok önemlidir. Ülkemizde turizm meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yeterli sayıda olmadığından yeteri kadar mezun verememektedir. Bu nedenden ihtiyacın çok azını karşılamaktadır.
Ülkemizde bu konu da araştırma yapıldığında bu sektörde hizmet veren personellerin alaylı olduğu aşikardır. Uluslarası rekabete dahil olabilmemiz için ülkemizde bu konu da eğitime ciddi anlamda yatırım yapılması gerekmektedir.
Uluslararası son araştırmalara göre dünyada turizm sektöründeki en büyük aslan payını gelişmiş ülkelerden dört ülke arasında dağılımı aşağıdaki gibidir.
Ispanya : 300 milyar dolar
Fransa : 300 milyar dolar
Almanya : 300 milyar dolar
İtalya : 270 milyar dolar
Peru : 46 milyar dolar
Türkiye : 15 milyar dolar
(Not: rakamsal bilgiler son katıldığım tuyid tarafından düzenlenen gastroekonomi zirvesinden)
Rakalara bakıldığı zaman rekabete dahil edilemediğimiz görülmektedir. Turizmde rekabet edebilmek için sağlam güçlü yatırımın yanında eğiteme de yatırım olmalı.
Rekabet kaliteli-eğitimli personel ve kaliteli hizmetle olur.
Saygılarımla
Mustafa KURT
Ramada İstanbul Taksim