Sosyal paylaşım sitelerinin kullanıcı sayısının 1 milyarı aşması turizm sektörünün tanıtım için gözünü bu mecraya dikmesine yol açtı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’da bu yıl ilk kez yurt dışı tanıtım bütçesinin 20’sini sosyal medya tanıtımlarına ayırma kararı aldı. Yaşar Üniversitesi akademisyenleri Doç.Dr.Özlem Aşman Alikılıç ve Doç.Dr.Gölçe Özdemir, turizmcilerin sosyal medya sayesinde direkt hedef kitleye ulaşarak daha ucuza daha etkin tanıtım yapa bileceklerini, ancak bu işin sosyal medya eğitimi almış uzman kişilerce yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de 2023 yılında turist sayısını 50 milyona cirosunu da 50 milyar dolara çıkarmayı bekleyen turizm sektörü, sosyal medyada tanıtım için harekete geçti. Bakanlık bu yıl ilk kez 10 milyon doların üstünde bir rakamı sosyal medyada tanıtım için harcayacak. (http://haber.yasar.edu.tr/genel/turizmin-umudu-sosyal-medyada.html)
ARAMA MOTORLARI YERLİ-YABANCI TURİST BULACAK
Arama motorları günümüzde yalnızca birer arama motoru değil, aynı zamanda birer itibar göstergesi haline de geldi. Bu nedenle işin uzmanı insanları çalıştırmak ve yöneticilerle birlikte diğer personellerin de bu konuyla ilgili etkin olmalarını sağlayacak eğitim almaları gerekiyor. Çünkü günümüz rekabet ortamında her işte olduğu gibi sosyal medya hesaplarını yönetmek de bir ekip işi.
İSTEDİĞİNİZ HEDEF KİTLEYİ SEÇEBİLMEK BÜYÜK AVANTAJ
Facebook, Twitter gibi sitelerin yanı sıra tüm dünyada turizm sektörünün sosyal nabzını elinde tutan Tripadvisor, Booking, Expedia, Yelp gibi siteler de bulunmakta. “Bu gibi siteler, tatile çıkmadan önce internette bakılan ilk adresler. Bu nedenle sosyal medya, turizm tanıtımı için dipsiz bir deniz niteliğinde. Ürününüz için direk hedef kitlenizi seçebiliyorsunuz. Örneğin, dünyanın yalnızca bir bölgesinde yaşayan, belli yaş aralığındaki, doğa sporlarına düşkün, kültür turizmini seven gibi bir seçim yaparak reklamınızı yapabiliyorsunuz. Bunu yaparken geleneksel tanıtıma göre çok daha az bir bütçe harcıyorsunuz. Bunun için size en uygun sosyal medya içeriğini seçmeli, kaliteli ve rakiplerinizde farklı içerik yaratmalı, mutlaka bu işin uzmanlarıyla bu işi yönetmeli, bununla da kalmayıp turizm yöneticileri olarak bu işin yönetimi ile ilgili gerekli eğitimi almalısınız.
BÜYÜK OTELLERİN 100 BİNLERCE TAKİPÇİSİ VAR SİZİN NEDEN OLMASIN?
Büyük otel zincirlerinin sosyal paylaşım sitelerini aktif kullandığını, Marriott Hotels’in 1 milyon 418 bin, Hilton’un 1 milyon 65 bin, Renaissance Hotels’in 747 bin beğenen ve takipçisi olduğunu BİLİYOR MUYDUNUZ?
İngiltere’de büyük bir otel zincirinin yaptığı araştırmaya göre, son 6 yılda Google’da yapılan otel tipindeki arama hacminde yüzde 70’e varan gerileme olmuş. İnsanlar böyle bir arama yerine kayak, TripAdvisor, Expedia gibi online seyahat arama ve rezervasyon sitelerini tercih ediyor. Amerikalı turistlerin yüzde 38’i, Amerikalı olmayan turistlerin ise yüzde 64’ü seyahatleri esnasında sosyal medyayı kullanıyor. Yurtdışına seyahat edenlerin yüzde 85’i gittikleri yerde kendilerinin akıllı cep telefonunu kullanıyor. Yüzde 30’luk kesim de otel bağlantılarını, uçak bağlantılarını mobil uygulamalarla yapıyor. Online müşteri yorumlarına olan güven de yüzde 70 seviyesinde.
Facebook kullanıcılarının yüzde 52’si arkadaşlarının tatil fotoğraflarının tatil planları ve tatil tipi seçeneğini konularında ilham verici olduğunu belirtiyor.
Zorlu bir sezonu geride bırakırken sosyal medya araçlarını kullanan turizmciler bu mecrayı kullanmaktan çok memnunlar. Şimdi büyük beklentilere ev sahipliği yapacak yeni sezonunda gerek yerli gerek yabancı konuğu işletmenize çekebilmek için sosyal medya araçlarını kullanırken daha etkili daha bilinçli ve daha profesyonel olmamız için bu konuyla ilgili eğitim almak gerekmektedir.