Geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul'dan Giresun'a, Bodrum'dan Antalya'ya kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde dokuzu 5 yıldızlı olmak üzere 29 yeni otel projesine 5 milyar 393 milyon TL'lik yatırım teşvik belgesi verildi.
Önümüzdeki üç yıl içinde hayata geçmesi ile 9 bin 404 yeni yatağın devreye gireceği bu otellerin işletmesinin bir kısmı kendi yatırımcıları tarafından yapılırken bir kısmı da ulusal ya da uluslararası zincirlerin marka şemsiyesi altında işletilecek. Uzmanlar, yatırımların planlanması aşamasında bir otel markasıyla isim hakkı verilmesi, management ve franchise işletme sözleşmesi imzalayarak ilerlemenin önemine dikkat çekiyorlar.
Türkiye'de bir dönem 5 yıldızlı oteller öne çıkarken günümüzde butik otellerden 3 ve 4 yıldızlıya kadar tüm segmentlerde oteller geliştirilirken ulusal ve uluslararası zincirler de tüketici talepleri doğrultusunda bu segmentlere yönelik markalar sunuyor. Türkiye'deki en büyük uluslararası otel yatırımcılarından, Türkiye pazarında Anadolu'ya yayılmanın önemine dikkat çeken Wyndham Hotels&Resorts'un EMEA Başkanı Dimitris Manikis grup olarak 2023'te Türkiye'deki 100'üncü otellerini açacaklarını ifade erek şu açıklamalarda bulundu:
''Sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde değil 40 ilde varız. Önümüzdeki beş yıllık planımızda ikinci ve üçüncü kademe diye nitelendirdiğimiz illere, ilçelere odaklanacağız. Çünkü en yoğun büyüme potansiyelini bu bölgelerde görüyoruz. Yeni otellerin yapılıyor olması güzel ancak turizmin geleceği bakımından yatırım teşviklerinden ziyade istihdam teşvikine ağırlık verilmesi gerekiyor. Çünkü sektörümüzde ciddi bir insan kaynağı sorunu mevcut. Bir tesisin içine isterseniz altın varaklı ürünler koyun ancak hizmet verecek çalışan bulunmadıkça bir anlamı yok. Günümüzde insan kaynakları bölümünü insan kıymetleri bölümü olarak değiştiren tesisler var. Bu durum yaygınlaşmalı.''