Turizm sektörünün haber radyosu Turizm FM'in haberine göre alanya turizmi ve 2024 turizm sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı burhan sili geçen yıla nazaran Alanya turizminin daha hareketli olacağına ilişkin veriler bulunduğunu söyledi. Geçen yıl koltuk sayısı 15 bin olan, bu yıl Gazipaşa-Alanya Havalimanı'na bu yıl 120 bin koltuk ayıran ana pazarları Hollanda, Belçika ve Danimarka olan Corendon'a gelen ön rezervasyonların Alanya'ya yönelik önemli ölçüde ki artışın kendileri için sevindirici olduğunu kaydeden Sili Alanya'nın İskandinav pazarında diğer pazarlara nazaran daha iyi durumda olduğunu ancak eski gücünü yakalayamadığını söyledi.
İskandinavya pazarının hassas bir konumda olduğunu, bölgenin eski gücüne ulaşamayışının nedeninin önce TURSEM, sonra DETUR olayları olduğunu düşündüklerini kaydeden, Rusya pazarında da Alanya açısından bir olumsuzluk olmadığını söyleyen ALTİD Başkanı Sili şunları kaydetti:
''Geçen yıl Antalya'ya 3,5 milyon civarında Rus turist gelmişti. Bu turistlerin en az 1,5 milyonunu Alanya olarak biz ağırladık. Bu yıl Rusya'dan daha yüksek bir sayı bekliyoruz. Almanya ise geçmiş dönemdeki sayıların üzerine koyarak geliyor. Almanya, dünyaya en çok turist ihraç eden ülke. Bizim Almanya'dan turist sayısı açısından sorunumuz yok. Tek sorunumuz yeni misafir üretemiyor oluşumuz. Almanya'da gençlere hitap edemiyoruz. Alanya'yı bilen yaşlı ve orta yaşlı Alman konuklarımız zaten gelmeye devam ediyorlar. Almanya'dan yeni ve genç misafir alabilmek için tur operatörleri ile çalışma yürüteceğiz. İngiltere pazarından turistler de Alanya özelinde artıyor. Alanya'da daha önce hiç İngiliz turist ağırlamayan tesisler de bu yıl İngiliz turist ağırlamaya başladı.''
Turizmdeki yegane sıkıntının döviz kurları ile maliyetler arasındaki orantısızlık olduğunu vurgulayarak gelen turist sayılarının artmasına rağmen döviz kurları ile maliyetler arasındaki dengenin çok önemli olduğunu, döviz kurlarının daha yukarı çıkması gerektiğini vurguayan ALTİD Başkanı Sili şöyle devam etti:
''Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile birlikte Türkiye Turizn Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) çalışmaları sayesinde kaynak pazarlarımız arttı. Doğu ülkeleri, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkeleri kaynak pazarlarımıza dahil oldular. Hükümet özellikle kültür, spor ve sağlık turizmlerine ciddi yatırımlar yaptı. Böylelikle Türkiye turizmi çok daha çabuk toparlandı. Krize bağışıklığı olan bir sektör haline de geldik. Alanya olarak yapmamız gereken sadece deniz, kum, güneş turizmi ekseninde kalmayıp, spor, kültür ve sağlık turizmleri için de çalışmak. Böylece belki 12 ay turizm olmasa bile belirli bir oranda kabuğumuzu kırabiliriz. Çünkü spor, kültür ve sağlık, düşük sezon dediğimiz aylarda yapılacak olan turizm çeşitleri. Önümüz açık ama çalışmak zorundayız.''
Alanya'daki turistik tesislerin yaklaşık yüzde 70'inin açıldığını, Mayıs başı itibarıyla tamamının açılmasını beklediklerini belirten Sili göstergeler ve verilere bakıldığında beklentilerinin iyi olduğunu, geçen yıl 4 milyon civarı turist ağırladıklarını bu yıl hedeflerinin en az 5 milyon turist olduğunu söyledi.