Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Mimar Han Tümertekin'den bilgi alan Ersoy, Kız Kulesi'nin birkaç hafta içinde açılışa hazır hale geleceğini belirtti.
Açılışta yaşanan gecikmedeki ana sebebin depreme karşı alınması gereken ekstra önlemler olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
''Bu çalışmayla yapının, sadece üstünün değil alt tarafında, platformun altında, deniz tarafındaki eksiklikleri de fark edildi. Bununla ilgili sağlamlaştırma, güçlendirme çalışmaları doğru bir şekilde tamamlanıyor. Geçmişten bugüne kadar mış gibi yapılmış birçok şey, derinlemesine incelenerek, araştırılarak olması gerektiği gibi sökülüp tekrar doğru bir şekilde bilimsel raporlara göre önlemler alınarak tamamlanıyor.''
Kız Kulesi'nin nesiller boyu ayakta kalacağı değerlendirmesinde bulunan Bakan Ersoy artık yurt dışındaki ikonik yapılar gibi buranın da yeme içme ağırlıklı değil olması gerektiği gibi kule müze şeklinde hizmete gireceğini ve başta Türk ziyaretçiler olmak üzere dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin kullanımına açık hale geleceğini belirtti. Tarihi kuleye ilişkin dokümantasyonu en sağlam dönemin 2. Mahmut dönemi olduğunu bildiren Ersoy, şunları kaydetti:
''Bizim görmeye alışık olduğumuz yüzü aslında olmaması gereken yüzü. Gerçeğe uygun olmayan yüzünü yıllardır gördüğümüz için gözümüz ona alışmıştı. Şimdi orijinal resimlerindeki 2. Mahmut dönemindeki orijinal haline döndürüldü. Eskiden İstanbul'dan Kız Kulesi'ni seyrediyorduk, şimdi de Kız Kulesi'nden İstanbul'u seyredeceğiz. Mayıs ayının ilk haftası Kız Kulesi'ni ziyarete açmış olacağız."