ATO Congresium'da düzenlenen 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı TravelExpo Ankara açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı cevdet yılmaz küresel salgın döneminin olumsuz etkilerine rağmen son dönemde turist sayısı, turizm gelirleri ve çeşitliliğinde tarihi rekorlara imza atıldığını söyledi.
Türkiye Yüzyılı’nda 2. Büyük ekonomik merkez olarak Ankara’nın öncü bir rol oynayacağına inandıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Türkiye’nin merkezinde üretimin, istihdamın ve kalkınmanın öncülüğünü yapan ATO ailesine, turizme odaklanan bu faaliyetleri için teşekkür etti. Turizmin farklı kültürleri tanımaya, yeni yerler görmeye ve diğer yaşam tarzlarıyla tanışmaya olanak tanıdığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şöyle devam etti:
''Kendi içinde sağladığı ekonomik değere ilave olarak yeni ilişkilerin gelişmesine ve çeşitli alanlarda işbirliklerine kapı açar. Son yıllarda özellikle ulaşım ve teknolojide yaşanan dönüşümler turizm sektörünü ve tüketicilerin taleplerini önemli ölçüde etkilemiştir. Sektör bugün, dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve genişleyen alanlardan biri haline gelmiştir. Oluşturduğu istihdam, dış ticaret açığının kapatılmasına sağladığı katkı ve kalkınma yönünde getirileri ile turizm, ülkemizin makro politikası açısından kilit konumda olan bir sektördür. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin son raporuna göre, seyahat sektörü küresel büyüklüğünün 2033’e kadar 15.5 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Bu büyümenin işgücü piyasasına da yansıyacağı ve turizmin 2033 yılına kadar dünya çapında 430 milyon kişiye daha istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor. Ülkemizin sahip olduğu potansiyel ile bu pastadan daha fazla pay alabilmesi için gayret gösteriyoruz.''
Türkiye'nin zengin kültürel mirası ve doğal güzelliklerinin her mevsime hitap eden yapısı, nitelikli insan kaynağı ve yüksek hizmet kalitesiyle turizmde en çok tercih edilen ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şöyle devam etti:
''Turizmi sadece kum-deniz-güneş olarak görmedik; kültür, doğa, tarih, sağlık, termal, kış turizmi, kongre ve ekoturizm gibi pek çok alanda turizmimizi çeşitlendirdik. Küresel salgın döneminin olumsuz etkilerine rağmen son dönemde turist sayısı, turizm gelirleri ve çeşitliliğinde tarihi rekorlara imza attık. Bu başarıya imza atan Kültür ve Turizm Bakanlığımızı ve tüm sektörü tebrik ediyorum. Ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısını son 20 yılda 3,4 kat artmıştır. 2022 yılında ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 71 artış göstererek 51,4 milyon kişi olarak gerçekleşmiştir.
2023 yılı Ocak -EyIül döneminde ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı ise 45,2 milyondur. Turizm gelirlerinde de yükseliş söz konusudur. Turizm gelirlerimiz bu yıl ilk dokuz ayda 42 milyar dolardır ve orta vadeli plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile uyumlu şekilde ilerlemektedir. Turizmde hizmet kalitesinin yükselmesi ve insan kaynağımızın daha nitelikli hale gelmesini önemsiyoruz. Turizmde iyiye gidiş katma değer artışı açısından da kendini göstermektedir. 2017 sonunda 65 dolar olan kişi başı gecelik gelir 2022 yılında 89 dolara, 2023 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise 100 dolara yükselmiştir. Bu, 2017 yılına kıyasla yüzde 55'Iik bir artışa tekabül etmektedir.''
Başkent Ankara’nın uluslararası pazarda önemli bir varış noktası haline gelmesi ve turizmiyle cari işlemler dengesine katkısının artmasının bu doğrultuda son derece önemli olduğununkaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şunları söyledi:
''Ankara, tarihte birçok medeniyete beşiklik etmiş, 100 yaşına basan cumhuriyetimizin başkenti olarak kalkınmış ve gelişmiştir. Ankara doğa turizmi, kültür, tarih ve inanç turizmi ile termal ve sağlık turizmi alanlarında turizm çeşitliliği potansiyeline sahiptir. Kuş cennetiyle meşhur Nallıhan’dan, kırsal turizmde marka ilçeler Beypazarı, Çubuk ve Ayaş’a, termal turizmde Haymana ve Kızılcahamam’dan kış turizminin merkezi Elmadağ’a her bölgesiyle ayrı turizm değeri barındırmaktadır. Diğer taraftan Ankara, hem konumu hem de konaklama ve seyahat olanakları ile kongre ve fuar turizmi için uygun bir şehirdir. Ulaşım alanında yapılan yatırımlar, bölgenin çevre illeri ile bağlantısını güçlendirmiştir.''
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ayrıca şehir ve üniversite hastaneleriyle sağlık sektöründe Türkiye’de en gelişmiş illerden biri olan Ankara'nın sağlık turizminin avantajlarından yararlanabilecek yüksek potansiyele sahip olduğunu söyledi.