Sekiz Müslüman ülkenin oluşturduğu gelişen sekiz (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü ile dünya turizm forumu Enstitüsü (World Tourism Forum Institute) arasında, turizm alanında d-8 ülkeleri arasındaki iş birliğini artırmak, turizmden daha fazla gelir elde etmelerini sağlamak ve bu ülkelerin küresel anlamda tanıtılması sağlamak amacıyla anlaşma imzalandı.
D-8 Genel Sekreterliği ile Enstitü arasında bir süredir devam eden görüşmelerin meyvesini verdiğini ve bir anlaşma imzalandığını söyleyen Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bulut Bağcı, 1997'de Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, mısır ve nijerya arasındaki iş birliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal ilişkileri zenginleştirmek amacıyla kurulan D-8'e üye ülkelerin nüfusunun 1,1 milyara ulaştığını bu sayede örgütün büyük bir güç haline geldiğini kaydetti. D-8'in, 3,7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığını, ihracat hacminin ise 700 milyar doları aştığını aktaran Bağcı, genç ve dinamik nüfusa sahip D-8 ülkelerinin birçok alanda iş birliğine gittiğini, üyelerin turizm sektöründe de iş birliğini artırma hedefi bulunduğunu söyledi.
İş birliği sayesinde hem üye ülkeler arasında turist sayısının artacağını hem de bu ülkelerin turizm destinasyonlarının ve potansiyellerinin dünyanın geri kalan kısmında tanıtılacağını anlatan ve AB ülkeleri arasındaki Travel Europe uygulamasına benzer bir işleyişi hayata geçireceklerini aktaran Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bulut Bağcı, 6 ay içerisinde tüm detayların hazırlanarak yol haritası oluşturulacağını söyledi.
Türkiye, Mısır, endonezya ve Malezya'nın turizm açısından iyi konumda olduğunu ve önemli sayıda turist çektiğini belirten Bağcı şu açıklanalarda bulundu:
"Bu ülkelerin yine de anlatılmaya ihtiyacı var ancak diğer D-8 üyeleri olan Nijerya, Bangladeş, İran ve Pakistan'ın daha çok tanıtıma ihtiyacı var. Bu ülkeler ciddi potansiyelleri bulunmasına rağmen turizmde henüz yolun başındalar. Türkiye'nin turizmde sahip olduğu tecrübe sayesinde başta turizmde geri kalanlar olmak üzere tüm D-8 üyelerinin küresel tanıtımını yapacağız. 3 yıl sürecek etkinlikler, tanıtım çalışmaları ve yapılacak düzenlemeler sayesinde üye ülkeler arası turist trafiğini yüzde 50, dünyanın geri kalan kısmından çekilen turist sayısını da üye ülkeye göre yüzde 100'e varan oranlarda artırmayı hedefliyoruz."