Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Kahramanmaraş Afet Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret edip yetkililerden bilgi alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Bakanlık olarak depremden etkilenen illerde çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Kentte bir koordinasyon toplantısı yaptıklarını ve yakın zamanda restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını belirten bakan ersoy şunları söyledi:
''Yarından itibaren Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın gösterdiği korunaklı bir noktada tarihi enkazın kaldırılması çalışmalarına başlayacağız. Kurtarılabilecek molozlar, tarihi molozla, kültürel molozla ayrıştırıldıktan sonra inşaat çalışması, restorasyon çalışmaları başlıyor. Bu bağlamda da öncelik verilecek noktalar tespit edildi. Yarından itibaren hızlı bir şekilde planlı şekilde çalışmalara başlayacağız. Önceliğimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 7 yapı. Bunları hızlı bir şekilde ayağa kaldıracağız. Bunun dışında tescilli sokak ve yapılar var. Sokak sağlıklaştırma çalışmalarına da başlayacağız. Onların da hızlı bir şekilde düzenlemelerini yapmamız gerekiyor. Benim inancım birkaç yıl içinde ki ama çok uzun değil. Büyük bir bölümü birinci, kalan kısımları ikinci yıl sonuna kadar tamamlanır diye düşünüyorum. Bu süreçte şehre yeniden eski tarihi kimliğini kazandırmış olacağız. Tarihi dokusunu hiç kaybetmeden geri vermiş olacağız. Deprem sonrası bu tarz şehirlerin artık birer kültür şehri olması ve turizmden de hak ettiği payı almasını istiyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın da içinde olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da koordinasyonunda bir rota oluşturacağız. Bu rotanın içinde kültürel ve tescil yapılarla ilgili çalışmaları da bizim Bakanlığımız yapacak. Ben inanıyorum ki birkaç sene içinde bu çalışmalar sonunda Maraş çok daha cazip, çok daha çekici bir turizm şehri haline gelecek. Buralara yeni hikayeler yazmak gerekiyor.''
Kentte bulunan Germanicia Antik Kenti'nde restorasyon çalışması yapacaklarını dile getiren, söz konusu alandaki çalışmanın turizmdeki doğu rotası için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy deprem bölgesinde bulunan otellerin yeniden ayağa kalkması için çeşitle çalışmalar yaptıklarını kaydederek şöyle devam etti:
''Bu hafta yayınlanacak yönetmelikle belli yardım limitlerimiz var. O limitlerimiz bu tarz deprem bölgesindeki tescilli yapılarla yani otellerle ilgili limitlerimiz arttırılacak bu yönetmelikle birlikte. Onlarla ilgili bir yol haritası belirlenmiş oluyor. Şimdi Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz. deprem bölgesindeki oteller için orta vadeli bir finansman çalışması da yapıyoruz. Bunlar da netleştiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız. Zaten otel sayıları belli, kapasiteleri belli. Kimin ne kadar ihtiyaç duyduğunu da biz zaten şu anda Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğümüz tespitlerini yapıyor. Onlarla ilgili de bu yol haritası çok kısa sürede belirleyeceğiz.''