Turist sayısına kota getiren Doğu'nun Galapagos'u olarak bilinen Japonya'nın Okinawa prefektörlüğüne bağlı iriomote adası doğal güzellikleri ve kendine özgü Iriomote kedisi, yıllardır turistlerin ilgisini çekiyordu.
Alınan tedbirler, aşırı turizmin bölgeye olası zararlarını önlemek için atılan önemli bir adım olarak değerlendirilirken Doğu'nun Galapagos'u olarak bilinen adanın doğal güzelliği ve endemik türleri, gelen turist grupları tarafından büyük ilgi görüyor ancak bu ilgi adanın ekosistemi ve yerel sakinlerin yaşamlarına zarar verme riski taşıyor.
Iriomote, Okinawa'nın en büyük ikinci adası olmasına rağmen nüfusun büyük çoğunluğunda yerleşim bulunmuyor. Adanın turizm için yüz binlerce turist tarafından ziyaret edildiği ve ziyaretçi sayısının 2007'de 406 bin ile zirveye çıktığı biliniyor. Ancak, adada sadece 2 binden biraz fazla kişi daimi olarak yaşıyor.
Iriomote kedisi, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'ne 10 yıl önce eklendi ve sadece 100 civarında kedinin kaldığı tahmin ediliyor. Bu nedenle, adanın doğal yaşamını korumak ve Iriomote kedisi'nin hayatta kalmasını sağlamak amacıyla turist sayısında değişikliğe gidildiği belirtildi.
Nisan 2023'ten itibaren günlük ziyaretçi sayısı 1200 ile sınırlandırılarak, adanın doğal güzellikleri ve yerli hayvanlarının korunması amaçlanırken bu tür adımların nesli tükenmekte olan endemik türlerin korunması için önemliolduğu kaydedildi. Turizm sektörünün adalardaki doğal güzelliklerin korunması için sorumlu davranması ve yerel yönetimlerin getirdiği kısıtlamalara uyum sağlaması gerektiğine vurgu yapıldı.