Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 7 müzik meslek birliği arasında yaklaşık 2 yıldır yapılan çalışmalar sonucu Türkiye’de faaliyet gösteren müzik kullanıcısı bütün otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerini zorunlu lisanslama kapsamına alan genelge Resmi Gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Otellerin kolay ve etkin bir sistem ile lisans altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir düzenleme yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 7 müzik meslek birliği arasında yürütülen çalışmalar sonucu Türkiye’de faaliyet gösteren müzik kullanıcısı bütün otel, motel, pansiyon ve konaklama tesisleri, bundan sonra telif ücreti ödemeden sanatçıların şarkılarını çalamayacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile meslek birlikleri başkanları önceki gün gerçekleştirdikleri toplantıda telif hakları konusunda devrim niteliğinde kararlar ve uygulamalara imza atarken Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) önderliğinde meslek birlikleri ve bakanlık arasında yapılan çalışmalar sonucu Türk müzik endüstrisine büyük katkı sağlayacak çalışamada son nokta konuldu. Çalışmalarda çözüm üretmeye ve iş birliğine dayalı yaklaşım gösteren otel meslek birlikleri TUROFED, TUROB da devrim niteliğindeki karara destek verdi.
Ülkede yaklaşık 21 bin civarında otel, motel, pansiyon ve konaklama tesisi bulunduğunu belirten Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Recep Ergül telif konusunda lisanslama tarifelerinde ciddi indirimler yaparak otellere ödeme kolaylığı sağladıklarını ve otellerin, herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak için 31 Ekim 2023 tarihine gerekli sözleşmeleri yapmaları gerektiğine dikkat çekti.
Türk müziği ile sanatın ve sanatçının 5846 sayılı Fikri Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü, yaklaşık 2 yıldır müzik meslek birlikleri MESAM, MSG, MÜYAP, MÜYORBİR, MÜZİKBİR, MÜYA-BİR, TSMB ile çalışma sürdürüyordu.