Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Korsan kullanımınız tespit edildiği andan itibaren bireysel olarak sadece sizin internet kullanımınızın yavaşlatılması söz konusu olabilecek" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu değişikliğiyle ilgili taslak hakkında basın toplantısı düzenledi. Gölbaşı Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilen toplantıda Bakan Avcı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeleriyle gündemde olan bazı kanun tasarılarına ilişkin bir istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini belirterek, 5846 sayılı Telif Kanunu diye bilinen Kanunda yapılacak değişikliklere ilişkin Bakanlık görüşlerini, yaptıkları çalışmaları komisyon üyelerinin dikkatine sunduklarını ifade etti.
Telif Kanuna ilişkin değişiklik önerilerinin ilgili bütün tarafların görüş değerlendirme ve eleştirilerine açtıklarını bildiren Avcı, "Bakanlığımızın internet sitesine yükledik kanun tasarısı taslağımızı. Şimdi bu taslak üzerinden ilgili bütün taraflar, paydaşlar ve genel kamuoyu bu kanunla ilgili her türlü görüşünü, değerlendirmesini, eleştirisini, önerisini bize ulaştırabilecek, komisyon üyelerimize ulaştırabilecek ve bizde daha sonra komisyon olarak toplandığımız zaman bütün bunları bilerek, bunlar üzerinde çalışmış olarak yasama faaliyetimizi başlatacağız. İnternette bugün duyurusunu yaptığımız taslağa ilişkin paydaş görüşleri sadece bugünden itibaren alınacak değil, bu değişiklik taslağının hazırlanması sürecinde Telif Hakları Genel Müdürlüğümüz tarafından pek çok çalıştay sempozyum düzenlendi ve ilgili bütün taraflarla bu konu enine boyuna tartışıldı. Telif Hakları Genel Müdürlüğümüzün paydaşlarla yaptığı çalışmaların dışında ayrıca dünyada bu konular nasıl ele alınıyor, başka ülkelerin mevzuatında bu konular çözümlenmiş onlara ilişkin çok geniş kapsamlı bir çalışmada yapıldı" ifadelerini kullandı.
Bundan 20 sene önce internet üzerinden böylesine yoğun bir paylaşımın söz konusu olmadığını anlatan Avcı, "Oysa bugün her birimiz cebimizde taşıdığımız telefonlar üzerinden bile pek çok sanat eserine herhangi bir ücret ödemeden ulaşma imkanına sahibiz. Teknoloji bize artık bu imkanı veriyor. Bu bir yandan sevindirici, sanatın demokratikleşmesi açısından halka yayılması açısından gençlerin sanat eserleriyle ilişki kurmalarını kolaylaştırılması bakımından sevindirici bir gelişme. Ama aynı zamanda özellikle sanat eseri üreticilerinin, yazarların, sinemacıların, müzisyenlerin haklarının da kaybına yol açabilen bir boşluk oluşturuyor. Nitekim bütün dünyada müzik endüstrisinde çok ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Bunun en başta gelen nedenlerinden biri olarak da internet üzerinden yasal olmayan paylaşımların getirdiği sorunlar gösteriliyor. Türkiye'de de internet kullanımı çok yüksek düzeyde. Sanat eserlerinin internet üzerinden veya başka elektronik ortamlarda yasa dışı kullanımı konusunda ciddi tedbirlere ihtiyacımız olduğu çok açık" değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: