Sosyal medyada tuvalet ücretinin 50 TL olması ile gündeme gelen Çeşme'de kış boyunca erken rezervasyonların zayıf kaldığı belirtilirken Bayram tatili sonrası sezonun kalanını net göremediklerini söyleyen Çeşmeli turizmciler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında almaları gereken ön rezervasyonu çoğu otelin istediği anlamda alamadığını belirttiler.
Bayramdan sonra doluluklarda düşüş yaşanmasını beklediklerini dile getiren Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Demir konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Bu her zaman yaşadığımız bir düşüş. Bayramı sezona bağlayıp yüzde 80 dolulukla devam etmek tabii ki arzumuz. Ama yine yüzde 90’lardan yüzde 60’lara bayağı bir düşüş var. Temmuz'un 15’inden sonra Eylül'ün ilk haftasında okullar açılıncaya kadar toparlamaya başlıyor. Zaten bizim de çok büyük beklentimiz yok. Son yıllarda İran, Azerbaycan, Orta Avrupa gibi dış ülkelerden de gelen turistlerimiz var. Oralardan önemli ölçüde yüzde 50-60 şu anda destek alıyoruz. Her şekilde sezon sonuna baktığımızda çok şükür diyebileceğimiz bir beklentiyi şu anda görüyoruz.''
Rezervasyon telefonlarını 100 kişi arıyorsa neredeyse 90’ının fiyatı sorup kapattığını kaydeden ÇEŞTOB Başkanı Demir arayanların 10 kişisinin bile kesin rezervasyona dönüşmediğini, bu durumun geçmiş yıllarda yüzde 30-40 civarlarında oldğunu belirterek ''Yüz kişi arıyorsa 30’una kesin rezervasyon öyle veya böyle yapıyorduk. Tatilcilerimiz fiyatları acayip karşılıyor. Onlara da çok hak veriyoruz. Çünkü artık bunun hesabını yapmak çok zorlaştı. Neyin kaç para olduğunu takip etmek çok zorlaştı. Beş yıldızlı otellerimizin bayram fiyatları ortalama 8-9 bin TL civarlarında, hemen alt kategoride ve butik otellerimize baktığımızda da 3-4 bin TL civarlarında hareket ediyor. Daha da aşağısında, özellikle ev pansiyonculuğu yapan, amatörce bu işi organize eden turizmci işletmecilerimizin fiyatları da 1600-2000 lira civarlarında. Yani Çeşme’de üç kategoride tatil yapmak mümkün.'' şeklinde konuştu.
Otel fiyatlarının enflasyonun ve döviz kurundaki yükselmenin altında kaldığını, turizmcilerin talebinin fiyat istikrarının sağlanması olduğunu belirten ÇEŞTOB Başkanı Demir şöyle devam etti:
''Döviz sabahtan şu saate yüzde 2,8 yükseldi. Seçimden bu tarafa da yüzde 30 yükseldi. Bu güzel bir duygu değil bizler için. Bununla beraber vergi yükümüz de çok fazla. Konaklama vergisi, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı vergisi gibi ilave vergiler yüklenmiş durumda. Biz bunları da artı olarak müşteriye yansıtarak satamıyoruz. Fiyata eklemek zorunda kalıyoruz, dolayısıyla bu yükü de biz çekiyoruz. Bu yük çok ağır geliyor. Bundan 6-7 yıl önce personel maliyetimiz ciromuzun içerisinde yüzde 27-30 iken şu anda 45-50’lere çıkmış durumda. Neredeyse iki katına yaklaşıyor. Bu şekilde işletmecilik yapmak çok zor. Hatta birçok otelimiz de bu konuda yıpranmış durumda. Artık bu işi yapmayacağım diye feryat edip meslek değiştirmek isteyen yatırımcılar sözkonusu.''