Bir otelin restoranına, bir beache ya da bir cafeye gittiğiniz zaman, garsonu çağırmak, mönüyü istemek, sipariş vermek, hesabı ödeyebilmek için garsonu beklemek artık tarihe karışacak. Oteller, restoranlar ve cafeler için Pardon adındaki uygulamayı hayata geçiren Türk girişimciler, kullanıcıların akıllı telefonlarından sipariş verebilmesini sağlıyor. Günümüzde zamanın önem kazandığı göz önünde bulundurduğumuzda, bir otel restoranı ya da bir cafeye gittiğinizde, garsonu çağırmak, sipariş vermek ve sonrasında hesabı ödemek büyük bir sorun. Türk girişimciler bu sorunu çözmek için Pardon adında bir akıllı telefon ve tabletlerden kullanılabilecek bir platform geliştirdi. Yapay zekanın arka planda çalıştığı Pardon, kullanıcıların yeme-içme alışkanlıklarını analiz ediyor ve kullanıcıların garsonlarla iletişime geçmeden sipariş verebilmesini sağlıyor. Kısacası günümüzün önemli bir sorununu çözme amacında olan bir platform.

Pardon isimli uygulama geçen yıl yaz aylarında hayata geçirildi. 1991 doğumlu Gökhan Çam geliştirdikleri platformu şu şekilde anlatıyor: “Kullanıcılarımıza, otelelrde, restoranlarda, kafelerde, ve plajlarda herkesin kişisel bir mönüye sahip olmasını sağlıyoruz. Bu sayede kullanıcılar çok tükettikleri ürünleri arka planda çalışan yapay zeka sayesinde anlaşmalı tüm işletmelerde indirimli tüketiyor ve gitmeyi en çok sevdikleri mekanlarda daima indirimler kazanıyor. Garson bekleme ve sonuçsuz göz göze gelme çabalarını ortadan kaldırmayı ve bize yetişmekte zorlanan garsonların zaman kayıplarını en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Pardon, mönü getirip-götürme, sipariş alma, siparişi iletme, ürünler hakkında bilgiler verme gibi bir çok adımı çalışanlardan alarak masa başına harcanan süreyi fazlasıyla azaltıyor. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan Pardon ile hem müşteriler hem işletmeler hem de çalışanlar kazanıyor.”
ABD'ye açılma sürecin 2020 yılında başlatmayı planladıklarını anlatan Çam ''2019 Ocak ayında İTÜ Express (Çekirdek) programına yaptığımız başvuru sonrası programa kabul edildik ve çalışmalarımızı merkez ofisimizde ve İTÜ Arı Teknokent’te sürdürüyoruz. Yatırım almadan kendi öz birikimlerimle Pardon’u bugüne kadar getirmeyi başardık. 100 üye işletme sayısına 2020 Haziran itibariyle ulaşmış olmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki uygulamamızdan biraz farklı bir versiyonla yerimizi almayı hedefliyoruz. Yine 2020 yazında beachlerde de Pardon’u konumlandırmayı planlıyoruz” dedi.
