2005 yılında ESAS Holding tarafından satın alınmadan önce 1990 yılında bir charter hava yolu olarak başlayan Pegasus, 2005 yılında beş jet ile tarifeli düşük maliyetli bir hava yolu olarak yeniden faaliyete geçerken 18 yıl sonra benzeri görülmemiş bir hızla büyüdü ve 30 Eylül’de 100. uçağı olan A321neo’yu teslim aldı. rota ağı da 49 ülkede 130 varış noktasına ulaştı.
Düşük maliyetli pazardaki varlığını genişletmeye çalışan Pegasus'un diğer ülkelerde de düşük maliyetli bir hava yolu kurmayı düşündüğünü belirten Pegasus İcra Kurulu Başkanı Güliz Öztürk konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Bu fırsatlara bakarak büyümemizi hızlandırabiliriz. Kırgızistan’da küçük bir hava yolu kurduk ve yaklaşık üç dört yıl işlettik dolayısıyla ayrı bir kardeş şirketi nasıl yöneteceğimizi biliyoruz. Bu fırsatlar olduğu sürece onları keşfetmeye hazırız.
Haziran 2012’de Kırgızistan merkezli hava yolu şirketi Air Manas’ın yüzde 49 hissesini satın alan Pegasus Hava Yolları, hava yolunu pegasus Asia olarak yeniden markalaştırdı ve yeni marka adı altında ilk uçuşunu Mart 2013’te gerçekleştirdi. Üç adet Boeing 737’den oluşan bir filo işletirken 2019 yılında Pegasus hisselerini sattı ve air manas faaliyetlerini durdurdu. 2017 yılının sonlarında Pegasus Havayolları, pazarın yetersiz hizmet alması nedeniyle Ukrayna’da bir bütçe taşıyıcısı başlatmayı düşündü. Ancak, planlar hiçbir zaman gerçekleşmedi ve Pegasus Türkiye’deki kendi operasyonunu büyütmeye odaklandı.
Güçlü talep nedeniyle Pegasus’un rota ağının neredeyse yarısı Avrupa’ya uzanıyor. Diğer düşük maliyetli rakiplerinin aksine Pegasus, aktarmalı yolcu taşımaya odaklanıyor ve trafiğinin yüzde 25’ini aktarmalı yolcular oluşturuyor. Bununla birlikte 2023 yılının 3. çeyreğinin sonunda düşük maliyetli hava yolu şirketinin uluslararası trafiği yüzde 28 arttı.