Bu yıl için 50 milyar dolar gelir hedeflenen turizmde hesapların tutmadığını belirten sektör temsilcileri önümüzdeki yılın kontrat dönemine girmeden gerekli indirimlerin sağlanamaması durumunda 2024 yılının çok daha kötü olabileceği uyarısında bulundu.
Erken rezervasyonların depremler ve seçim süreciyle düşüşe geçtiğini belirten ve seçim sonrasında son dakika müşterisine kaldıklarını söyleyen Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı, Turizmci Fahrettin Çiçek o dönemden sonra da otellerin kısa vadeli fiyat limitlerinde esnek davranmamalarıyla yüzleştiklerini, yüksek sezonda otellerin birçoğunun düşük doluluk oranlarıyla mücadele etiğini kaydetti. Sektörün büyük bir paradoks içerisinde olduğuna dikkat çeken Çiçek Mısır'ın fiyat olarak Türkiye ile rekabet edebilen bir destinasyon konumuna yükseldiğini, tüm pazar segmentlerinde oldukça müşteri kaybettiklerini söyledi.
Yıldızlı turistik tesislerde 2022'ye oranla doluluklarda yüzde 10-15 arasında düşüş yaşandığını aktaran Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi serdar köroğlu ise yaptığı açıklamada iç turizme son dakika indirimlerini biraz daha fazla verip, otellerin boşluklarını doldurabilileceklerini, kendileri için en fazla maliyeti olan odanın boş oda olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:
''Doluluk oranlarının düşmesinin en büyük sebebi bizdeki fiyatların artışı. Biz şu anda İtalya fiyatlarına yaklaştık. İspanya'nın üzerindeyiz. Mısır'ın üzerindeyiz. Otel fiyatlarımıza hem de diğer bütün fiyatlara Euro anlamında yüzde 15 ile 25 arasında zam yaptık. Çünkü Türk Lirası'ndaki enflasyon çok yüksekti. Ancak bu kurtarıyordu. Ama tabii yabancılara bu kadar yüksek fiyat yansıtmak onların alışık olmadığı bir şey. Ve onlar da bundan dolayı daha uygun yerleri seçtiler. İran ve Romanya pazarlarını, Mısır ve Dubai'ye kaptırdık. Mısır ve Dubai daha ucuz. Bu saatten sonra indirimlerle ne kadar geri dönüş alırız bilemiyorum. Kontrat döneminde indirim yapmalıyız ki, uçak operatörleri Türkiye'ye 2024 için uçak koyabilsin. Yoksa 2024'te sıkıntı yaşarız.''
İstanbul'dan Didim'e gelen bir ailenin sadece otobüs masrafının gidiş dönüş 8 bin lira olduğunu kaydeden Didimli turizmciler yurt dışından gelenlerin de buradaki fiyatların kendi ülkelerindeki fiyatlarla eş değerde olduğunu gördüklerinde şok olduklarını, bununla birlikte yurt dışından gelen müşteri sayısında yüzde 40-50 düşüş olduğunu, sezon başında belirledikleri fiyatların hala aynı ama aldıkları tüm ürünlere zam geldiği için işin içinden çıkamaz durumda olduklarını vurguladılar.