Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sonrasında normallşeme sürecinde konaklama sektörüne getirilen güvenli turizm Sertifikası zorunluluğuna rağmen, kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışan vatandaşlar tercihlerini otellerden yana kullanmadı.
Normalleşme süreci sonrasında havaların ısınması ve turizm bölgelerinde konaklama tesislerinin açılmasıyla birlikte tatil yapmak isteyen vatandaşlar oteller yerine yazlık kiralamayı tercih edince, sahil kentlerinde oteller boş kaldı, yazlıklar doldu. Ulaşımın kolay, yazlık sayısının fazla olduğu Kuşadası, Didim ve Çeşme gibi önemli turizm destinasyonlarında boş yazlık kalmazken, havuzlu bir sitedeki villanın günlük kirası geçen yıl bin lira civarında iken bu yıl yüzde 150 artarak 2 bin 500 liraya çıktı.
Yazlık evlere çok ciddi talep olduğunu, Çeşme'de kiralık yazlık ev kalmadığını söyleyen Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) başkanı Yakup Demir, “Çeşme’nin normalde yazlıkçı nüfusu 100 bin civarlarında iken bu yıl 200 binleri geçti. Yani bölgemizde kış nüfusunun 5 katı yazlıkçı ağırlıyoruz. Özellikle 60 yaş üstü otellerdeki yoğun olma riskini sebep göstererek hiçbir şekilde oteli tercih etmiyor, evleri tercih ediyor. Oysa Restoranlar, plajlar, AVMler dolu, insanlar iç içe ama otellere gelince çekiniyorlar. Otellere karşı bir algı oluştu. Oysa tüm otellerimiz bakanlıkların istediği sertifikaları aldı. Yazlıklarda ki yoğunluk başta altyapı olmak üzere internet gibi hizmetlerde aksamalara neden olduğu'' şeklinde konuştu.
Açık otellerin konforlu ve güvenli turizm sertifikası aldığını ancak villa veya evlerde tatilin daha güvenli olacağı inancı oluştuğunu söyleyen Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden ise “Oteller ciddi para, emek harcıyor ve çok güvenli standartlar ile çok konforlu ve güvenli hizmet veriyor. Ancak tatilciler villaların güvenli olacağı algısı yüzünden onları tercih ediyor” dedi.