Hem yerli hem de yabancıların göz bebeği olan, Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarındaki esnaf koronavirüs salgını döneminde altında kaldıkları borç yükünden dolayı hacizlerle karşı karşıya kaldı.
Koronavirüs salgını döneminde güvenli turizm sayesinde turizm bölgelerindeki konaklama tesislerine turist akışının olduğunu ancak gelen turistlerin salgından dolayı konakladıkları otelden dışarı çıkmadığını belirten esnaf, sezon boyunca cepten yediklerini, dayanacak güçlerinin kalmadığını, faturaları ödeyemez duruma geldiklerini söyledi. Geçinebilmek için çektikleri kredilerin taksitlerini dahi ödeyemez duruma geldiklerini belirten esnaf, peş peşe gelen icra takipleriyle de boğuşmak zorunda kaldıklarını belirtti.
Üniversitelerin de uzaktan eğitime geçmesiyle şehirlerdeki esnafın büyük ekonomik kayıp yaşadığını belirten Türkiye esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pandemi tedbirleri nedeniyle marttan bu yana üniversitelerin önce tatil olması, ardından uzaktan eğitim sistemine geçmesi şehirlerde en çok esnafın işlerini olumsuz etkiledi. Öyle ki, yurtiçinde toplam 3.3 milyon örgün eğitimdeki ön lisans ve lisans öğrencisi aylık 2 bin TL harcadığı varsayıldığında esnafın aylık kaybı 6.6 milyar lira” dedi.
Tahakkuk eden vergi ve primler, ödenemeyen işyeri kiraları, elektrik, su, doğalgaz gibi borçlar için mutlaka yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Palandöken, “Bu yapılandırma 60 ay vadeli ve sadece anapara ödemesi ile sınırlı olmalı. Gecikme zamları ve cezalar affedilmeli” ifadelerini kullandı.