Değişen iklim ve tüketici eğilimleri turizm sektöründe de yeşil önlemlerin alınmasını zorunlu kılarken Türkiye önemli gelir kaynaklarından olan turizmin yeşile dönmesi için adımlarını hızlandırmayı hedefliyor.
Atılacak yeni adımlar kapsamında turizm faaliyetlerinin çevre üzerinde olabilecek olumsuz etkileri su ve atık yönetimi ile enerji verimliliği dikkate alınarak en aza indirilecek. Ziyaretçilerin sorumlu turizm anlayışına sahip olmaları için bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.
Ekolojik turizm alanlarının artırılması için çalışmaların yapılacağı yeni dönemde yoğun bir su kullanımının olduğu turizm sektörü su verimliliğine ve geri kazanıma da yoğunlaşacak. Tesislerde oluşan yüksek miktardaki gri suların peyzaj ve tarımsal sulama, süs havuzları, araç yıkama, arıtım teknolojisine bağlı olarak çamaşır yıkama amacıyla tekrar kullanımı sağlanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda israfı ile mücadele kapsamında hazırladığı kılavuz her şey dahil otellerde gıda israfı dağılımını gözler önüne sererken öğün kırılımında gıda israfının miktarı incelendiğinde sabahtan akşama artan bir israf trendi olduğu görüldü. Her yıl 18 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiği Türkiye'de bu çerçevede de turizm sektörü harekete geçerek misafir demografisi bazlı üretim planlamaları yapılacak.
Bununla birlikte turizmin çeşitlendirilerek 12 aya ve tüm ülkeye yayılması amaçlanırken çalışanların yıl boyu istihdamı için tedbirler alınacak. Bu yılın sonunda 55.6 milyar dolar olması beklenen turizm gelirinin 2028’de 100 milyar dolar olması da hedeflenirken 56.7 milyonluk ziyaretçi sayısının da 82.3 milyona çıkması için çalışmalar yürütülecek.