Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendisine yasanın verdiği yetki ile Belge Ücretleri hakkında Yeni İşletme belgesi alacaklar 5000 TL olan ücret 25.000 TL Devir olacak işletmeler için 1000 TL olan ücret 5000 TL’ye çıkarılmıştır şeklindeki açıklama için dava açtı.
Söz konusu artışla alakalı yapılan açıklamada ''Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kültür ve Turizm Bakanlığı'na karşı kamu yararına olmadığı maksadıyla dava açmış bulunmaktadır.'' denilirken Bakanlık, aşırı seyahat acentası açılmasını engellemek için belge ücretlerini artırırken yeni belge başvurularına onay vermiyor. Bundan böyle sadece yapılacak devirlere onay verileceği belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün E-26129399-321.04-3291238 sayı ve Belge Ücretleri konulu yazısı ile 01.01.2023 tarihinden itibaren Yeni İşletme belgesi alacaklar 5000 TL olan ücret 25.000 TL Devir olacak işletmeler için 1000 TL olan ücret 5000 TL'ye çıkarılmıştır denilirken Kültür ve Turizm Bakanlığı aşırı şekilde acenta açılmasını ve turizmde acentaların pazar paylarının parçalanmasını değil güçlenmesini hedefliyor. Aşırı seyahat acentası açılmasını engellemek için belge ücretlerini artıran Bakanlık yeni belge başvurularına onay vermiyor.
Bakanlığın bu davranışla TÜRSAB tarafından aşırı belge satışını durdurmak için önlem almaya çalıştığını belirten seyahat acentaları TÜRSAB'ın kamu yararına değil üyelerinin yararına göre hareket etmek üzere kurulmuş bir STL olduğunu belirterek şunları söylediler:
''Turizmin patronu Kültür ve Turizm Bakanlığı ve devlettir. Bir sivil toplum kuruluşunun üyelerinin, yani bizlerin menfaatini burakıp kamu yararına diyerek devletten hesap sormasını aklımız almıyor. Mevcut yönetim geldiği zaman seyahat acentası sayısı 8900 civarındaydı. Şimdi 17 binlere dayandı ve belgelerin büyük çoğunluğu sığınmacı olan yabancılara satıldı. Böylece yerli seyahat acentalarının pazar payları daraldı ve bir çoğu kepenk kapatmak zorunda kaldı. TÜRSAB bizi yaşatmak mı, yoksa yok etmek için mi var. TÜRSAB yönetiminin Bakanlık ziyaretinden umutluyduk. Ama umutlarımız söndü.''
TÜRSAB’ın Kültür ve Turizm Bakanlığına karşı belge ücreti artırmanın kamu yararına olmadığı maksadıyla açtığı davanın bitmeyen kavganın yeni bir dönemi olduğunu söyleyen seyahat acentaları TÜRSAB yönetiminin üyelerini bırakıp başka işlerle uğraştığını belirterek şöyle devam etti:
''Peki TÜRSAB’ın Danıştay’ın iptal ettiği yönetmeliğe dayanarak aidatları artırması hangi kamu yararına. TÜRSAB mevcut yönetimi seyahat acentalarının menfaatine değil, belge satışı ile kendi gelir kaynaklarını korumak adına hareket ediyor. TÜRSAB hukuk biriminin bu davayı açmasının sebebi üyelerin hakkını savunmak mı yoksa tamamen siyasi amaçlar için mi? Turizm sektörünün gelişmeye başladığı dönemde, turizmi geliştirmeyi, seyahat acentalarının önünü açmayı, pazar paylarını büyütmeyi ve sorunlarını çözmeyi hedeflemesi gereken TÜRSAB’ın görevi dışına çıkarak, sözde üyenin hakkını savunuyorum bahanesiyle Bakanlığa dava açmasının sebebini hangi kamu yararı ile açıklayacaktır? TÜRSAB siyasi bir kurum değil üyelerinin menfaatini korumakla yükümlü bir sivil toplum kuruluşudur. TÜRSAB’ın siyasete çekildiği ve dolaylı yoldan Bakanlığa saldırı yapıldığı iddiaları Türk turizmi adına büyük felakettir.''
Seyahat acentaları ayrıca TÜRSAB üyeleri olarak genel kurulda verilen sözlerin tutulmasını, devletle kavganın bitmesini, TÜRSAB’ın siyasete alet edilmemesini istediklerini belirterek Bakanlıktan, yeni belge girişlerinin durdurulmasını, şube devrinin önünü açılmasını istediklerini söylediler.