United Airlines Holdings ve Air India gibi havayolu şirketleri Boeing ve Airbus'a yüzlerce uçak siparişi verirken ya da vermek isterken tedarik zincirinde yaşanan aksamalar bu uçakların muhtemelen yıllar sonrasına kadar teslim edilmeyeceği anlamına geliyor.
Bloomberg'in haberine göre tüm bunlar, insanların son birkaç aydır acı bir şekilde şikayet ettiği yüksek uçak bileti fiyatlarının daha da tırmanacağı anlamına gelirken uçak yolcuları için tasarlanan web sitesi LiveFromALounge.com'un kurucusu Ajay Awtaney insanların pandemi sırasında düşük ücretlere alıştığını, Çin'in yeniden açılmasının ise durumu daha da kötüleştireceğini belirterek bunun sadece uçak sıkıntısı değil, petrol fiyatları gibi başka faktörlerin de artışta etkili olacağını söyledi. Awtaney, belirli bir bölgede para kazanan bir havayolu şirketinin fiyatları düşürecek mali güce sahip olabileceğini, ancak bunun diğer taşıyıcıların tökezlemesine neden olacağını ve uzun vadede daha da yüksek ücretlere yol açacağını söyledi.
Bununla birlikte yolcu uçağı tedarikinde büyük ölçüde düopol olan uçak yapım devleri Boeing ve Airbus'ın en popüler tek koridorlu modelleri en az 2029 yılına kadar tükenmiş durumda.
İnsanlar bir kez daha büyük bir istekle seyahate ıkmak için uçaklara yöneldikçe ve taşıyıcılar eskiyen filolarını yenilemeye çalıştıkça havayollarından gelen talep, gerekli bileşenlerin temininden işgücü eksikliklerine kadar her şeyi içeren tedarik zinciri zorluklarıyla birleşiyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ardından seyahatin çökmesi ve ülkelerin sınırlarını kapatması nedeniyle talebin ne zaman geri döneceğinden emin olamayan taşıyıcıların dünyanın dört bir yanındaki çöllerde depoladığı binlerce uçak da kıtlığa katkıda bulunuyor.
Yüzlercesi ya uzun süre kullanılmadıkları için ağır bakıma ihtiyaç duyduklarından ya da havayolu şirketleri bu uçakları aşamalı olarak seferden kaldırmayı planladıkları ve programlarına tekrar dahil etmedikleri için filolara geri alınmadı.