İlk kez 1967 yılında tespit edilen, o dönemden bu yana ilk kez dünyayı bu kadar tehdit eder hale gelen ve Afrika ülkeleri Tanzanya ve Ekvator Ginesi'nde onlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açan marburg virüsü, birçok ülkeyi alarma geçirdi.
Körfez ülkeleri birbirlerinin peşi sıra virüse karşı vatandaşlarına seyahat uyaraları yayımlarken Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamasında ''BAE vatandaşlarına Marburg virüsünün görüldüğü Tanzanya ve Ekvator Ginesi'ne yapacakları seyahatleri ertelemelerini tavsiye ediyoruz.'' ifadelerine yer verdi. Bununla birlikte halihazırda bu ülkelerde bulunun BAE vatandaşlarından ise dikkatli olmaları ve yetkili makamların verdiği güvenlik talimatlarına uymaları istendi.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı da benzer bir yazılı açıklama yaparak seyahat edecek vatandaşlarını virüse karşı uyarırken, Bahreyn Sağlık Bakanlığı Tanzanya ve Ekvator Ginesi'nde doğrudan uçuşlar bulunmadığı için söz konusu virüsün Bahreyn'e aktarılma riskinin düşük olduğunu belirtti.
Suudi Arabistan ve Umman da daha önce yaptığı açıklamalarda, vatandaşlarına, virüsü salgını kontrol altına alıncaya kadar Tanzanya ve Ekövator Ginesi'ne gitmemeleri tavsiyesinde bulunmuş, Umman Sağlık Bakanlığı ayrıca Marburg virüsünün yüzde 60-80 oranında bulaşıcı olduğu bilgisini vermişti.
Marburg virüsü nedir?
İlk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tanımlanan Marburg virüsü, meyve yarasaları aracılığıyla yayılıyor ve insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla bulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporlarına göre, enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, istifra gibi belirtiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 günde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.
Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan virüsü kapan kişilerin ölüm oranı yüzde 90 civarında.
Angola'da 2005'teki salgında Marburg virüsünün bulaştığı 252 kişinin yüzde 90'ı hayatını yitirmişti.