Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi’nde Akdeniz fokların da barınma alanı olan, önce meradan hazine arazisine çevrildi ardından özelleştirme idaresi eliyle satılan araziye marina, rezidans ile otel inşa etmek için giren iş makinaları, karşılarına çıkan kayadan dağı bile paramparça ediyor.
Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak Mahallesi Gökçebel Mevkii'nde Akdeniz foklarının barınma alanı olan bölgede özelleştirme idaresi tarafından geçtiğimiz yıl 675 milyon TL'ye Birleşik Gayrimenkul'e satılan yaklaşık 450 bin metrekare büyüklüğündeki hazine arazisinde özel bir şirketin başlattığı lüks rezidans otel projesi kapsamında iş makinaları ile arazinin talan edilmesi ilçede yaşayanların tepkisine neden oldu. Alanın her metrekaresini değerlendirmek isteyen özel şirketin doğal kayaları bile iş makinaları marifetiyle yerle bir ettiğini, iş makinalarının aylardır Kaya Dağı yok etmek için aralıksız çalıştığını belirten Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan tepkisini dile getirerek şunları söyledi:
''Burası Akdeniz foklarının barınma alanı, daha önce mera ve piknik alanıydı. Kamu arazilerinin doğal örtünün denizden kaya dağa varana kadar nasıl rant uğruna yok edildiğini acı bir şekilde görüyoruz. Özellikle son dönem Özelleştirme İdaresi Başkanlığı marifetiyle büyük bir yağma planı hayata geçirilmekte. Seçim sürecine girildikten sonra adeta yangından mal kaçırırcasına gerçekleşen alelacele, hukuk tanımaz bu operasyondan en çok etkilenen, zarar gören il Muğla, İlçe Bodrum, Mahalle ise Yalıkavak olmuştur. Bahse konu bölge tam da işaret ettiğimiz özelleştirmeden en çok payını alan ve tahribata uğrayan coğrafyaya denk düşüyor. Geriye dönüşü imkansız, telafisi mümkün olmayan zararlar vermesinler bölge. Suçlarını büyütmesinler. İş makinelerini durdursunlar.''
Eskiden mera olan sonradan Hazine arazisine çevrilen arazi ile ilgili yaptğı açıklamada ortak yaşam alanlarına karşı hiç de masum olmayan Azeri iş insanı Mubariz Masimov’a ait olan, doğal karakteri ve kayalıkları korunacak olan 577 ada ile 781 ada da toplamı beş milyon metre kareden fazla olan hazine arazisinin özelleştirme dairesi başkanlığı tarafından peşkeş çekilmesi ile gelişen sahil şeridini de içine alarak imar planlarının askıda olduğu, inşaat faaliyetlerinin yasak olduğu bir dönemde, mevcut karayolunun iptal edilip daha yukarılardan açılmasıyla gelişen hukuksuz bir projenin doğayı talan ederek hayata geçirilmesinin söz konusu olduğunu vurgulayan Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Mirbahattin Demir Bodrum yarımadasının bir çok doğal noktasında olduğu gibi, bozulan, yok edilen ve ranta kurban gitmek üzere olan fokların yaşam alanlarını da olumsuz etkileyen hukuksuz bir proje ile karşı karşı olunduğunu söyledi.