Çorum'un İskilip ilçesinde bulunan Tarihi İskilip Kalesi üzerine bayrak dikmek için kazı çalışması yapan belediye ekipleri tarafından Roma döneminden olduğu tahmin edilen sarnıç buldu.
İskilip Belediyesi, Hitit Üniversitesi ve Çorum Müzesi Müdürlüğü işbirliğiyle başlatılan arkeolojik kazı çalışmasında 13,5 metre derinlikte, 3 metre yükseklik ve 2 metre genişliğe sahip, içinde 8 basamaklı merdiven bulunan, 30 metre uzunluğunda koridor şeklinde bir yapı bulundu. Yaklaşık 2 bin yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarihi sarnıcın 20 metrelik kısmı arkeolojik kazıda açılırken kazı alanında incelemelerde bulunan İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Çorum Müzesi Müdürü Metin Çakar ve kazının bilimsel danışmanı Hitit Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Oktay Gündoğdu çalışmalarla alakalı bilgiler paylaştı.
İskilip Kalesi'de Helenistik dönemden itibaren aralıksız yerleşim bulunduğunu vurgulayan Hitit Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Oktay Gündoğdu kalenin tam merkezinde geç dönemlerde muhtemelen zindan veya depo olarak kullanıldığını tahmin ettikleri sarnıcın üst tabanında olduklarını, yaklaşık 3 metre altında, alt kotlarda bir başka taban bulunduğunu ve muhtemelen Roma dönemine tarihlendirilen bir süreci ihtiva ettiğini belirterek şunları söyledi:
''Etrafı kaya ile çevrili, açık alan kısımlarında moloz taşla örülüp üzeri 5 santimetre kalınlığında horasan harçla kapatılmış cephesi bulunan sarnıcın tabanı 1 metre kalınlığında. Sarnıcın Roma dönemindeki en önemli bulguları bu zeminin altında yer alıyor. Sarnıcın altında 8 basamak tespit ettik. Kalelerde sarnıçlar, genellikle suyun depolandığı alanlardır ve suyu depolamak için kar iteklenerek sarnıcın içine biriktirilir. Bunlar da yaz aylarında kullanılır. Bu sarnıç kalede yaşayan tüm insanların su ihtiyacını karşılıyordu''
Sarnıcın 330 yılından beri kullanıldığını belirten Gündoğdu alanın 20 metresini temizlediklerini sonraki yıllarda 30 metreye ulaşacaklarını söyledi.