Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde Roma döneminde kurulan Başköy Mahallesi 2011 yılında bir vatandaşın üzerine kaya düşmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle afet bölgesi ilan edilirken mahalle halkı yeni yapılan yerleşim bölgesine gitti.
Zamanla boşalan kayseri başköy Mahallesi'nde koruma altına alınmış 21 kilise ve 14 tarihi ev definecilerin hedefi haline gelirken hazine arayan defineciler, tarihi yapıları adeta talan etti. Başköy Mahallesi Muhtarı Yusuf Tuncer yaptığı açıklamada ''Başköy Mahallesi, 2011 yılında bir vatandaşımızın üzerine kaya düşmesi sonucu afet bölgesi ilan edildi. Mahallenin yüzde 95’i yeni yapılan yerleşim alanlarına taşındı. Burada 5-6 hane kaldığı için köyümüzü koruyamıyoruz. Gece gündüz koşturuyoruz ama definecilerle baş edemiyoruz.'' ifadelerini kullandı. Bölgeyle ilgili bilgi veren tarihçi Yusuf Ateş ise şunları söyledi:
''Başköy Mahallesi tarihi yapılar ve mimari özellik taşıyan evler nedeniyle 1’inci derecede arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi. Bu yapılar içinde koruma altına alınmış 21 kilise ve 14 ev bulunmakta. Bunların içinden en önemlileri 19’uncu yüzyıl içinde kilise olarak yapılan ve daha sonra camiye çevrilen eski Başköy Cami, milattan sonra 6’ncı yüzyılda yapıldığı bilinen Meryem Ana Manastırı ve 1913 yılında yapılmış olan eski okul binasıdır. Bizans döneminde Megasus daha sonra Kavasus adı verilen Başköy, 13’üncü yüzyıl ortalarında Türklerin eline geçti. Sırasıyla Kavaklıköy, Dereköy ve Ortaköy adını aldı. 1928 yılında ise şimdiki Başköy ismini aldı. Mahallenin dik yamaca yapılan evlerinin hiçbirisi bir başka evin ön cephesini örtmemekte. Tüm evlerin ön cephesi yerleşim alanının güneyinde yer alan dereyi görmekte. Eski okul binası Osmanlı’nın son döneminde 1913 yılında inşa edildi.''