Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınmasını zorunlu hale getiren yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından gözler yasanın nasıl uygulanacağını düzenleyen yönetmeliğe çevrilirken yönetmeliğin kasım ayı içerisinde yürürlüğe gireceği belirtildi.
Bugüne kadar yasal boşluktan faydalanarak kayıt dışı günübirlik ev kiralayanları panik havası sararken belge başvurusu yapabilmek için tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile karar alınması şartının kayıt dışı kiralama yapanları kara kara düşündürmeye başladı. Yönetmelik çıkmadan komşularını ikna etmeye çalışanlar ya pahalı hediyelerle ya da apartmanın ortak giderlerini tek başına ödemeyi teklif ederek sorunu çözmeye çalışıyor.
Konutlarını turizm amaçlı günlük kiralama yapan kişilerde panik sürecini doğrulayan Antalya Pansiyoncular Odası Başkanı Özcan Sucu Antalya merkezde yaklaşık 70 bin evin bu amaçla kullanıldığını düşündüklerini, bunların büyük bölümünün kayıt dışı çalıştığını söyledi. Yasa çıkınca ciddi bir panik havası oluştuğunu, özellikle bu işten iyi para kazananların nasıl belge alırım diye düşünmeye başladığını belirten Antalya Pansiyoncular Odası Başkanı Özcan Sucu şu açıklamalarda bulundu:
''Yönetmelik çıkmadan kat maliklerini ikna süreci başladı. Bazı kişiler komşularına apartmanın ortak giderlerini tek başına ödemeyi teklif ediyor. Çünkü komşular ikna olmazsa belge alamayacaklarının farkındalar. Nasıl ikna ederler bilemiyorum ama bizim tek amacımız bu işin kayıt altına alınması ve denetim sürecinin sıkı tutulması.''
Yasanın çıkmasının önemli olduğunu ancak sonraki süreçte de denetimlerin sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ise yaptığı değerlendirmede özellikle para cezalarının insanları korkuttuğunu, bu düreçte kimsenin milyonluk para cezalarını ödemek istemeyeceğini, komşularını bu işe ikna etmeye çalıştıklarını ve kendilerinin de süreci takip ettiklerini söyledi.
Yeni düzenlemeye göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınması zorunlu hale gelirken belge başvurusu yapabilmek için turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görülen binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunlu tutuldu. Ayrıca, izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı.
İhlallerin sonuçlarının çok açık biçimde belirtildiği yeni dzüenleme ile izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak, izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilecek. Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesiz turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlerin cezası katlanarak 500 bin TL’ye çıkacak. İhlalde ısrar edilmesi halinde ceza miktarı 1 Milyon TL’ye kadar ulaşabilecek.
Yine izin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. Düzenlemede izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler de unutulmamış. Bu şekilde yasayı ihlal edenlere her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası kesilecek. Ayrıca her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenlere 1 milyon TL idari para cezası kesilecek.
Bununla birlikte turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltanlara, turizm amaçlı kiralama yapılan konutu sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edenlere de 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.