Hemen her gün turistlere yapılan kötü muamelelerle gündeme gelen İstanbul'un turizmi ile ilgili bir yazı kaleme alan Posta Gazetesi yazarlarından Hakan Çelik köşesinde mega kentte yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Kısa süre önce dünyada turizmden en çok gelir elde eden ülkeler ve şehirler listesinin yayınlandığını ve Londra merkezli Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) verilerine göre Paris'in birinci olmaya devam ettiğine dikkat çeken Çelik yazısında şu ifadeleri kullandı:
''Paris ağır sorunlarına ve servis başta olmak üzere bir dizi alanda itici yönlerine rağmen geçen yılki turizmden yaklaşık 40 milyar Euro kazandı. Bu Türkiye’nin toplamına yakın bir gelir. Üstelik 2024 Yaz Olimpiyatları’na hazırlanan şehirdeki konaklama tesislerinin sadece yüzde 5’i yeni yapılardan oluşuyor. Bununla birlikte geceleme ücretleri İstanbul’un neredeyse iki katı. Paris’in marka olarak çok iyi konumlanması, yeme içme mekanları, kültür-sanat destinasyonu çeşitliliği, moda başkenti özelliğiyle öne çıkması ciddi avantajları arasında. Halbuki İstanbul, doğası, denizi ve tarihi kökleriyle gelirde de Paris’e çok yaklaşabilecek potansiyele sahip. Antalya ve Bodrum gibi dinamik merkezler dışında Türkiye’de ziyaretçilerin gece çıkıp güzel vakit geçirip para harcayabilecekleri yer neredeyse yok gibi. İlerleyen saatlere kadar açık kalan nargile cafeler dışında oturacak pek fazla yer hatırlamıyorum. Avrupa’nın en büyük metropolü durumundaki İstanbul’da Beyoğlu ve Ortaköy’deki yerler dışında dünya çapında öne çıkan marka olmuş eğlence mekanı neredeyse kalmadı. Bu alana yeterince odaklanmamak ciddi gelir kaybına neden oluyor.''
Türkiye genelinde kamuya açık tuvalet bulabilmenin ciddi mesele olduğunu, mevcut olanların hijyen standartlarının altında, büyük bölümünün engellilerin erişimine uygun durumda olmadığını belirten Hakan Çelik İstanbul turizminin önündeki en büyük tehditlerden birinin giderek kaos olan ulaşım sorunu ve taksilerin korkunç hali olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
''UEFA’nın geçtiğimiz günlerdeki final sırasında İstanbul’da taksiye binmeyin uyarısı çok dikkat çekiciydi. İstanbul’un sıkışıklığı ve kontrol edilemeyen nüfus artışı da ciddi puan kaybına sebep oluyor. Dünya turizminin 2022-2032 döneminde yüzde 5.8 büyümesi bekleniyor. Türkiye’nin cari açığını belli oranda kapatması ve istihdamı için hayati önemdeki bu alana her zamankinden daha çok odaklanmak gerekiyor.''