Ekonomi yönetimi iç talebi sınırlamak adına attığı adımlara bir yenisini eklerken aynı zamanda döviz çıkışına da neden olan havayolları, seyahat acentaları ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda kredi kartına taksitlendirmeyi kaldırdı.
Ekonomi yönetimi enflasyonu kontrol etmek ve iç talebi azaltmak adına, faiz artırımının yanı sıra geçen haftalarda bazı sıkılaşma kararları da almıştı. Bu kapsamda Merkez Bankası parasal sıkılaşma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını duyurmuştu. Kurdaki artış ve vize sorunu nedeniyle zaten zor durumda olan seyahat acentalarının daha da çıkmaza gireceğine dikkat çeken Tur Operatörleri Platformu Dönem Cem Polatoğlu kararın vatandaş yurtdışına giderek döviz harcamasın mantığını yansıttığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
''Zaten ekonomideki gelişmeler vurmuştu, kur nedeniyle yolcu azalmıştı. Vize sorunu yüzünden de müşterilerimiz azalmıştı. Üçüncü darbe de bu oldu. Euronun, doların artmasıyla zaten işlerimiz yüzde 30-35 düşmüştü. Vize sorunu nedeniyle de artık insanlar vize almaktan vazgeçti. Nereden bakarsanız bakın bu sorun da işlerimizden yüzde 15-20 götürdü. Şimdi bir de taksit olayı vurdu. Geçen sene yurtdışına 1,000 kişi götüren bu sene 100 kişi götürebilecek mi, bunu düşünüyoruz. Bence zor. Yurtdışı turlarda paket fiyatı ortalama 550-600 Euro seviyelerinden başlıyor, ekstra maliyetlerle birlikte iki kişilik bir aile için tur maliyetinin 50,000 lira seviyelerinde. Mevcut ekonomik ortamda bu tutarı tek seferde ödeyebileceklerin sayısı çok az. Vatandaş yurt dışına gidip döviz harcamasın mantığı. Müşterimin neredeyse yüzde 100'ü taksitle alıyordu. Nakit ödeyen müşteri son bir senede ya birdir, ya ikidir.''
TÜİK tarafından açıklanan turizm verilerine göre, yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri ilk altı ayda bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 84 artışla 3.17 milyar dolar olarak gerçekleşirken söz konusu dönemde yurt dışına çıkan vatandaş sayısı 4.95 milyon oldu.