Artan enflasyona paralel olarak fiyatlarda yaşanan artış sonrasında tatilcilerin kiralık evleri tercih etmesi ile yeterli doluluğa ulaşamayarak nakit akışını yönetemeyen oteller kredi yoluna giderken geçen yılın ilk altı ayında otellerin bankalardan kullandığı kredi miktarı 21 milyar TL iken, bu sene rakam 64 milyar TL'ye çıktı.
Pandemi, deprem, seçim, yüksek enflasyon derken bir de bu yıl günübirlik evlerin daha ucuza kiraya verilmesi otelcileri bir hayli zora sokarken maliyetlerin yükselmesi, personel giderleri, otellerde kalış sürelerinin düşmesi gibi sebeplerle nakit akışı bozulan ve bu durumu yönetemeyen oteller kredi yoluna gitti. 2023 yılının ilk 6 ayında, otellerin bankalardan kullandığı nakdi kredi borçları ortalama 64 milyar TL artarken bu rakamın sadece 41 milyar TL’sinin Haziran ayında gerçekleşti. Kredi borçlarındaki artışın ise, bu yılsonuna kadar 100 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
Aylık 6-8 milyar TL’ye denk gelen rakamın Haziran ayında çok arttığını, bunun ortalamada 5,5 katın üzerine çıktığını söyleyen sektör temsilcileri son 4-5 yılın hiçbir ayında bu denli bir kredi artışı olmadığını, bu sektör için bir alarm durumu olup olmadığının Ağustos ve Eylül aylarında görüleceğini belirttiler. Sezondaki doluluklardaki düşüşün devam etmesi durumunda sene sonunda BDDK’nın da bu rakamları ister istemez göstermeye başlayacağını belirten sektör temsilcileri geçen yıl otellerin iyi ciro yaptığı için o ciroyu genel işleyiş içine yedirdiklerini bu yüzden sorun yaşanmıyormuş gibi hissettiklerini ancak 3-4 yıldır ödenmemiş borçlar ve biriken krediler olduğunu vurguladılar.
Şu anda Türkiye’deki birçok büyük zincir otel markalarının ücretsiz izin yöntemini denediklerini belirterek nakit akışını doğru yönetemeyen büyük otellerin sezonun en yüksek olduğu şu dönemde çalışanlarının bir kısmını dönüşümlü olarak 15 gün veya 1 ay ücretsiz izne çıkarttığını söyleyen sektör temsilcileri bazı otelcilerin ise dolar bazındaki borçlarını TL'ye çevirerek kamu bankalarına yapılandırdığını belirtti.
Bütün sektörlerin şu anda nakit akışında zorluk yaşadığını belirten, enflasyon artışı paralelinde gelirde aksamalar olduğunu, dövizin artsa da hemen nakite çevrilemediğine değinen Profesyonel otel yöneticileri Derneği (POYD) Asbaşkanı Hakan Saatçioğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Büyük bir otel grubu yatırım yapmışsa veya yapıyorsa ya da geçmiş yıllardan renovasyon çalışmaları başlatmışsa ihtiyaç duyduğu rakamı kredi çekmek durumunda kalabilir. Çünkü elindeki sermayeyi de kullanabiliyorlar bu tarz operasyon için. Geçen yıla göre turist sayısı yüzde 25 arttı ancak bu durum otellere yansımadı. Turistlerin kendi ülkelerindeki ekonomik sıkıntıları da gelir düşüşünde etkili oldu.''
Hala nakite ulaşmada sıkıntı çektiklerini vurgulayan Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Artıç ise konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede krediye ulaşımda otellerin sıkıntı çektiğini, gıda ve enerjideki yüzde 100’ü bulan artışlar doğrultusunda da otellerin aşırı yüksek girdi maliyetleri olduğu için bunu fiyatlara yansıttıklarında dolayı bazı Avrupa ülkelerinden bile daha pahalı durumda olunduğunu kaydetti.