Uluslararası 15 haber kuruluşunun, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi'yle (OCCRP) birlikte yürüttüğü araştırmaya göre, Karayipler ülkesi Dominika 2009 yılından bu yana altın pasaport uygulamasından 1 milyar dolardan fazla gelir elde etti.
İçlerinde AB ülkelerinin de olduğu 140'dan fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunan Dominika pasaportuna en az 100 bin dolar ödeyerek sahip olmak mümkün ancak bugüne kadar altın pasaport uygulamasından faydalanan kişilerin isimleri belirsizdi. Resmi veriler 70 bin nüfuslu ada ülkesinin, 2007'den bu yana 7 bin 700 kişiye vatandaşlık verdiğini gösterse de yürütülen araştırma gerçek sayının bunun çok üstünde olabileceğine işaret ediyor. Araştırmaya göre, altın pasaport uygulamasından en çok faydalanan gruplar İranlılar, Çinliler ve Ruslar. dominika vatandaşlığı bu gruplar için aynı zamanda ülke değiştirirken daha az engelle karşılaşma, yırtdışında iş kurma ve banka hesabı açabilme gibi kolaylıklar sağlıyor.
Dominika'nın altın pasaport uygulamasından faydalanmak isteyen kişilerin suç kaydı olmaması gerekse de, OCCRP'nin araştırması vatandaşlık alan kişilerden birinin dolandırıcılık gibi suçlardan hapis yattığını, bir diğerininse vatandaşlık aldıktan sonra Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığını ortaya koydu. 2007'den 2022'ye kadar yayımlanan resmi gazeteleri inceleyen araştırma ekibi, birçok önemli ismin dominika pasaportu aldığını tespit etti. Bunlardan biri 2021'de Taliban iktidarı yeniden devralana kadar Afgan yönetiminin çeşitli kademelerinde görev yapan Asadullah Halid. Birleşik Krallık ve Kanada yetkilileri tarafından 2012'de işkence ve insan hakkı ihlalleriyle suçlanan Halid'in buna karşın 2017'de Dominika vatandaşlığı aldığı tespit edildi.
Eski devlet bakanı ve iş insanı Cavit Çağlar da dikkat çeken isimlerden biri olarak öne çıkarıldı. Kamuoyunda 2001 krizine neden olan banka boşaltmalarındaki rolüyle hatırlanan Çağlar'ın cezaevinde kalmasına ve Türkiye'de hüküm giymesine rağmen 2011 yılında Dominika vatandaşlığı almayı başardığı ifade edildi.
Vatandaşlık satışından elde edilen gelirle kamu hizmetlerini yürüten 70 bin nüfuslu küçük bir ada ülkesi olan Dominika'da tahminlere göre hükümetin gelirlerinin yaklaşık yarısı yatırım karşılığı pasaport verilerek elde ediliyor.