Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere Türk vatandaşlarının girişi için gerekli olan Schengen vizesi ile ilgili şikayetler son dönemde artarken vize başvurusu reddedilen ya da aylarca başvurusunun sonuçlanmasını bekleyenler gün geçtikçe çoğalıyor. Yaşanan vize krizinden her sektörün etkilendiği sorunun giderek büyüdüğünü belirten sektör temsilcileri, vize başvurularında randevu tarihlerinin 2-3 aya çıktığını ve bu durumun ciddi sorun teşkil etmeye başladığını belirtti.
Dünyada 40’tan fazla ofisiyle, varlıklı ailere yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları danışmanlığı hizmeti veren Henley Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, yaşanan vize krizinin çözümü için ilginç bir öneride bulundu.
Malta vatandaşlığı ile Amerika da dahil olmak üzere 185 ülkeye vizesiz girebildiğini, Avusturya vatandaşlığı programı ile 188 ülkeye, St. Kitts ve Nevis, Grenada, Antigua ve Barbuda, St. Lucia ve Dominica gibi Karayip ülkelerinin vatandaşlıkları ile İngiltere ve Schengen bölgesine visesiz girebildiğini belirtenBurak Demirel Portekiz, Malta ve Yunanistan oturum programlarının da Avrupa’da tercih edilen en popüler oturum programları arasında olduğunu söyledi. Kürelleşen dünyada ekonomik, siyasi ve salgınlar gibi bölgesel ve uluslararası krizlerden etkilenmek istemeyen insanlar için yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık planlamanın artık bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Demirel şu önerilerde bulundu:
''Yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programlarında Karayipler, Avusturya, Yunanistan, İspanya ve İtalya’nın şu anda en öne çıkan programlar arasında yer alıyor. 100 bin dolardan başlayan ve 8 milyon Euro’ya giden yatırım miktarlarıyla program şartları her ülkeye göre farklılık gösteriyor. Grenada, St. Lucia, Antigua ve Barbuda, St. Kitts ve Nevis gibi Karayip ülkelerinde minimum bağış miktarı 100 bin dolardan başlıyor ve süreçler 6-8 ay sürüyor. Karayipler’de elde edilen vatandaşlıklarla İngiltere, Hong Kong, Singapur, Çin, Rusya, İsrail ve Şengen bölgesi dahil birçok ülkeye vizesiz girilebiliyor. Direkt vize serbestliği gibi düşünebiliriz. Ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan yabancı bireylere ve ailelerine bir vatandaşlık sertifikası ile vatandaşlık verilmesine izin veren ve Avrupa’da yaşama imkanı sağlayan Doğrudan Yatırım Yoluyla İstisnai Hizmetler için Vatandaşlığa Kabul Yoluyla Malta Vatandaşlığı Programı için ise minimum 600 bin Euro bağış yapmak gerekiyor. Yunanistan programı için 250 bin Euro gayrimenkul yatırımı, İspanya için 500 bin Euro gayrimenkul yatırımı, İtalya için ise 250 bin Euro finansal yatırım yapmak gerekiyor.''
Son dönemlerde Türkiye’den özellikle Avrupa ülkelerine gidişlerde ciddi vize problemlerinin yaşandığını dile getiren Demirel bu yüzden özellikle yatırım programları makul olan ülkelerin ilgi gördüğünü söyledi.