Geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye'den ithal edilen arifoğlu baharat isimli firmaya ait sumak, tatlı biber ve tavuk baharatı ürünlerinde kansere neden olabilecek renklendiriciler tespit edildiğini açıklayarak ürünleri iade eden Singapur Gıda Otoritesi (SFA) yasaklı olan kanserojen maddelerin bulunduğu ve firmanın ürünlerinin toplatıldığını bildirdi.
Kamuoyunda büyük bir şok etkisi yaratan bu haberin ardından iddiaların asılsız olduğunu ve laboratuvar değerlerinin normal olduğunu tüketicilere ileten ancak verileri tüketicilerle paylaşmayan firma yetkililerinin bu davranışları bir şeylerin gizlediğini düşündürdü. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetlemelerde ise bu firmaya ait sumak ürünlerinde renklendirici tespit edildi ve otel mutfaklarında da yoğun olarak kullanılan ürünler Türkiye'de de piyasadan toplatıldı. Kararın ardından iki farklı Arifoğlu markası olduğu ve isim hakkının yarı yarıya kullanıldığı öğrenilirken iki firma birbirini suçlayarak ürünlerinin sağlıklı olduğunu iddia etti.
Yaşanan gelişmelerin ardından ürünlerinin sağlıksız olduğu gerekçesiyle Arifoğlu Baharat isimli firmayan dava açan ve 35 bin lira manevi tazminat isteyen akademisyen ve avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal, İstanbul Tüketici Mahkemesi'ne sunduğu dilekçesinde, şu ifadelere yer verdi:
''Zehirlendiğimden habersiz şekilde uzun yıllar boyunca bu firmanın ürünlerini kullandım. İnsan yetiştirmeye en verimli döneminde ve topluma faydalı birçok projesini gerçekleştirmekteyken, zamanla yavaş yavaş zehir yuttuğunu ve ailemin de zehirlenmesine sebep olduğunu öğrendim. Zehirli olduğu şüphelenilen baharatlar ömrümden eksilen zamanı ve zarar gören sağlığımı geri getiremeyecektir. Mahkemenize göndereceğimiz baharatların laboratuvarda test edilerek insan sağlığına zararlı olup olmadığının ve yasaklı maddeler içerip içermediğinin tespitini istiyorum.''
Yıllardır kullandığı ve otel mutfaklarının vazgeçilmez ürünleri arasında olan baharatların yasaklı kanserojen madde içerdiğini ileri sürerek iki firmaya 35 bin liralık manevi tazminat davası açan akademisyen ve avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal, dilekçesine ayrıca mevcut sağlık sorunlarının başlamasına, tetiklenmesine veya artmasına yasaklı kanserojen madde içerikli baharatları tüketmesinin sonucu açtığı bu davanın davalının ürettiği zehirli olduğu şüphelenilen baharatlar sebebiyle ömründen eksilen zamanı ve zarar gören sağlığını getiremeyeceğini belirtti.
Mahkemeye gönderecekleri Arifoğlu markalı baharatların laboratuvarda test edilerek insan sağlığına zararlı olup olmadığının ve yasaklı maddeler içerip içermediğinin tespitini istediklerini kaydeden akademisyen ve avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal ayrıca şimdilik 35 bin lira manevi tazminatın iki şirketten tahsilini istediklerini belirtti.
Sahipleri aslen Trabzonlu olan ve Arifoğlu Baharat ilk olarak Mısır Çarşısı'nda 1944 yılında baharatçı mağazası olarak açıldı. Halen Mısır Çaşısı'nda 2 mağazası bulunan Arifoğlu tüm faliyetlerini İstanbul/Avcılar daki tesislerinden sürdürüyor.