Geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye'den ithal edilen arifoğlu baharat isimli firmaya ait sumak, tatlı biber ve tavuk baharatı ürünlerinde kansere neden olabilecek renklendiriciler tespit edildiğini açıklayarak ürünleri iade eden Singapur Gıda Otoritesi (SFA) yasaklı olan kanserojen maddelerin bulunduğu ve firmanın ürünlerinin toplatıldığını bildirirken aynı fimaya ait ürünlerin BİM Marketler'de farkı bir isimle satıldığı ortaya çıktı.
Kamuoyunda büyük bir şok etkisi yaratan bu haberin ardından iddiaların asılsız olduğunu ve laboratuvar değerlerinin normal olduğunu tüketicilere ileten ancak verileri tüketicilerle paylaşmayan firma yetkililerinin bu davranışları bir şeylerin gizlediğini düşündürürken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetlemelerde ise bu firmaya ait sumak ürünlerinde renklendirici tespit edildi ve otel mutfaklarında da fiyatının hesaplı olmasından dolayı yoğun olarak kullanılan ürünler Türkiye'de de piyasadan toplatıldı. Kararın ardından iki farklı Arifoğlu markası olduğu ve isim hakkının yarı yarıya kullanıldığı öğrenilirken iki firma birbirini suçlayarak ürünlerinin sağlıklı olduğunu iddia etti.
Yaşanan gelişmelerin ardından ürünlerinin sağlıksız olduğu gerekçesiyle Arifoğlu Baharat isimli firmaya dava açan akademisyen ve avukat Prof. Dr. Mehmet Köksal İstanbul Tüketici Mahkemesi'ne sunduğu dilekçe ile 35 bin TL manevi tazminat talep ederken firmanın Arba markası altında ve Arifoğlu güvencesiyle ibaresi kullanılarak kansorejen madde içerdiği için Sinapur tarafından iade edilen kırmızı pul biberi BİM'e ait marketlerde sattığı ortaya çıktı.
Sahipleri aslen Trabzonlu olan ve Arifoğlu Baharat ilk olarak Mısır Çarşısı'nda 1944 yılında baharatçı mağazası olarak açıldı. Halen Mısır Çaşısı'nda 2 mağazası bulunan Arifoğlu tüm faliyetlerini İstanbul/Avcılar daki tesislerinden sürdürüyor.