Avrupa'da birçok ülkenin zorunlu vergi getirdiği bazılarını ise lisansını iptal ettiği, Türkiye ekonomisinde kara deliğe dönüşmeye başlayan günlük ev kiralama uygulaması Airbnb, mülk sahiplerine aylık kazancın neredeyse 4 katını kazanma imkanı sunması nedeniyle ev fiyatlarının da ciddi oranda artmasına neden oluyor.
Uygulama üzerinden aynı bölgeden birkaç ev kiralayıp, bunları kısa süreli kiralayarak gelir edenlerin sayısı hızla artarken emlakçılar özellikle İstanbul'da Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli gibi bölgelerde bu durumun sıkça yaşandığını dile getiriyor. Hukukuçulara göre bu durum mal sahibi alt kiralama hakkı vermişse mümkün olurken yakın zamanda getirilen düzenlemeyle evini kısa süreliğine kiraya vermek isteyen kişilerin bu yöndeki ticari faaliyetini bildirmeleri ve evde kimin kaldığına ilişkin 24 saatte kimlik bildirimi yapmaları zorunlu kılınmıştı. Olası bir denetimden kaçmak için yurtdışında banka hesabı açanların da olduğu, özellikle yabancıları hedefleyen kişiler bu sayede vergi ve kimlik beyanı gibi süreçlerden de kurtulmuş olurken vergisiz ve kayıt dışı konaklamaya neden olan uygulama ayrıca vergiye tabi oteller için haksız bir rekabet ortamı doğuyor.
Günlüğü 50 bin liraya yalı ya da geceliği 200 liraya oda kiralamanın mümkün olduğu Airbnb uygulamasının Türkiye ekonomisine zararının yıllık 10 milyar liranın üzerinde olduğunu belirten uzmanlar uygulamanın kiraların da artmasına neden olduğunu belirtiyor.
Yüksek getiri nedeniyle birçok ev sahibi aylık kira yerine evini bu tarz uygulamalar üzerinden kiraya vermeyi tercih ederken bu durum da kiralık ev arayanlar için hem seçenekleri kısıtlıyor hem de fiyatların şişmesine neden oluyor. Bazı girişimciler ise kendi kiraladıkları daireleri dahi günlük kiralamaya açıyor.