2023 yılının ilk 9 ayında gelen turist sayısı 1 milyon 138 bin 743 kişiye ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43 arttan Trabzon'a gelen yabancı turist sayısı yüzde 66 artışla 652 bin 713 olurken, yerli ziyaretçi sayısı da yüzde 20 artışla 486 bin 30 kişiye ulaştı. Turist sayısındaki artışa rağmen sektöre çok sayıda kayıtlı, kayıtsız işletmenin katılması pastanın dilimlerini küçülttüğü için sezon turizm sektörünün umduğu gibi gitmedi.
Turist sayısındaki rakamların artmasına rağmen işletmelerde geçen yılki karlılığın gerçekleşmediğini, bunun sadece bölgeye özel olmadığını, Türkiye genelinde aynı durumun olduğunu kaydeden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz BTK Başkanı volkan kantarcı geçen yıl pandeminin sonra yazdan itibaren ciddi bir yoğunluk yaşandığını belirterek şunları söyledi:
''Geçen yılın bu verimliliğinden sonra sektörümüzdeki paydaş sayısı da inanılmaz bir şekilde arttı. Resmi ya da gayri resmi, konaklama belgesi var ya da yok sektörde ciddi bir kapasite artışı oldu. Trabzon'daki seyahat acentası sayısı 200'lerden 300'lere çıktı. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'ne bağlı turizm taşımacılığı yapan D-2 veya B-2 belgeli minibüsten büyük otobüse varıncaya kadar taşıma araçlarının sayısı yüzde 30 artarak 2600'lü rakamlardan 3500'ün üzerine çıktı. Dolayısıyla bölgede çalışan turizm işletmesi sayısı artınca pastanın dilimleri ufaldı. Ayrıca ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar turizm sektörünü sarstı. Dolar kurundaki artış enflasyona göre düşük kaldı ve bu da turistleri etkiledi. Geçen yıldan bu yıla yüzde 100'ün üzerinde bir enflasyon var. Fakat döviz kuru aynı oranda artmayınca bölgemize gelen yabancı turistler için destinasyon bir anda aşırı pahalanmış gibi görüldü. Örnek olarak 150 dolara odasını veren bir otel bu yıl giderlerin yüzde 130'dan fazla artmasından dolayı oda fiyatını 320 dolar civarında kiralamaya başladı. Çünkü bütün giderler aynı oranda arttı. Fakat dolar kuru ise yüzde 30-35 arttı. Bu sefer hem Arap turist için hem diğer ülkelerden gelen turistler için Türkiye pahalı olmuş oldu. Netice itibariyle geçen senenin üzerinde bir rakam söz konusu. Önümüzdeki süreçte günübirlik konaklama yerleri, işletme belgesiz konaklama tesisleri ile ilgili olarak düzenlemeler kanunlaşacak. Seyahat acentaları için düzenlemeler yapılırsa saha çok daha rahat olacak. ''
Geçen yıl yaşanan turizm hareketliliğin sektörde arz artışına neden olduğunu bu sebeple de turizm işletmelerinin çoğunluğunun bu yıldan yeterince memnun kalmadığını ifade eden Trabzon Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga ise kou ile alakalı olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Dışarıdan baktığımız zaman resmin bütününde dağ taş, yabancı misafirle doldu ama esnafa yansıması çok pozitif olmadı. Yaz döneminde herkes sektöre dahil olmaya çalıştı. Bölgede turizmin 3 aya sıkıştığı söylemi çok iyimser bir rakam. Aslına bakarsanız bu yıl için konuşursak Temmuz'dan Ağustos ortasına sıkışan bir turizm hareketliliği var. Yani bölgede turizm yoğunluğu 45 gün yaşanıyor. Kayıt dışının önüne geçersek bu 45 gün daha uzun süreye yayılır ve turistler müsait olan günleri tercih eder. Temmuz ve Ağustos'ta yer bulamayan Eylül'e kaydırır ya da daha önceki tarihleri tercih eder. Turizm sezonunun darlığının bir sebebi de bölgede sadece Orta Doğu pazarı odaklı çalışma yapılması. Kültür turizmi Karadeniz'de ikinci plana bırakıldı. Sümela Manastırı, Krom Vadisi, Santa Harabeleri, Rize'de doğa sporlarının yapıldığı alanları daha ön plana çıkarıp parlatmamız gerek. Bunda biraz zayıf kaldık. Bu sebeple sadece doğa turizmiyle Ortadoğu pazarına yönelebildik. Bununla alakalı alternatif pazar arayışlarımız var. Çin bölgemiz için önemli bir pazar olabilir. Şimdiden bunun altyapısını oluşturursak bir kaç yıl içinde Çin'i hedef pazar haline getirebiliriz. Kuzey Afrika da hedef pazar arayışlarımız arasında.''
En çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında ilk sırayı 269 bin 216 ziyaretçi ile Suudi Arabistan'ın aldığı bu ülkeyi 58 bin 397 ziyaretçi ile Umman, 41 bin 809 ziyaretçi ile Kuveyt, 41 bin 598 ziyaretçi ile Birleşik Arap Emirlikleri, 33 bin 886 ziyaretçi ile Ürdün'ün takip ettiği Trabzon'a gelen uçak sayısı da geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 27 arttı. Suudi Arabistan, Umman ve Katar gibi ülkelerden direkt uçuşlar düzenlenen Trabzon'a bu dönemde 62 ülkeden 3 bin 514 sefer yapıldı.
Bölgeye Orta Doğu'dan gelen yabancı turistin dışında kruvaziyer gemilerinin getirdiği turistler de önemli potansiyel oluşturuyor. 5 yıl aradan sonra 5 Ağustos 2022'de tekrar Trabzon'a gelmeye başlayan Rus kruvaziyer gemileri bu yıl 12 kez Trabzon Limanı'na yanaştı. Yıl sonuna kadar 8 sefer daha yapması planlanan Soçi çıkışlı 'Astoria Grande' adlı kruvaziyer gemisi kente toplamda 8 binin üzerinde turist taşıdı.