Koza Altın İşletmeleri, 2021 yılında turizm statüsünden çıkarılan trabzon Araklı Yeşilyurt yılantaş yaylası Turizm Bölgesi'nde Kükürtlü ve Kayacık mahalleleri sınırları içinde açık ocak şeklinde bakır madeni arayacak.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde maden ocağı açma girişimlerini sürdüren Koza Altın İşletmeleri Trabzon'un Düzköy ilçesindeki Honefter Yaylası'nda planlanan kompleks maden ocağının ardından Araklı ilçesinin Kükürtlü ve Kayacık mahalleleri sınırları içinde Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesi planlarken iki maden ocağı için de ÇED süreci başlatıldı.
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; 20 bin dönümlük ruhsat alanı içerisinde belirlenen 1300 dönümde 112.978 ton kazı çalışması ile patlatmalı açık ocak işletmesi şeklinde bakır madeninin işletilmesi planlanırken söz konusu proje alanının içinde kaldığı Trabzon Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası Turizm Bölgesi'nin de 30.01.2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla iptal edildiği ortaya çıktı.
Maden ocaklarının ekolojiye verdiği zararlar üzerine çalışma yürüten, Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Türkiye sömürge madenciliğine açıldı. Uzun yıllardır madenciliğin önünde engel olabilecek yasalar değiştirildi. Bu bölge yılanlı yaylası alanına kadar koruma alanı içersindeydi. Burası koruma alanından çıkarıldı ve bugün burası maden sahası oldu. 20 bin dönümlük arazinin tamamı, ormanlık, yeşillik alanın tamamı maden sahası olarak ruhsatlandırılmış ve ileride işletmeye açılacak. Bu durum su havzalarının yıkımı, geleceğimizin yıkımı demektir.''
Maden ocaklarının açılmasıyla kimyasalların canlılar üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirterek Gümüşhane'de insanlar nasıl zehirlendiyse, Fatsa'da insanlar nasıl zehirlendiyse, Araklı'yı da aynı sorunların beklendiğine dikkat çeken Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük maden işletmesi yapılan hiçbir ülkenin kalkınmadığını, sadece bu işlemi yapan şirketlerin kalkındığını söyledi.