Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi ve genel seçimlerin etkisiyle yerli ve yabancı turistlerin rezervasyonlarında durgunluk yaşandığını söyleyen sektör temsilcileri dış pazarda da diğer ülkelerle fiyat rekabetinde geri kalmaktan şikayetçi. Seçimler öncesinde döviz kurunun sabit kalmasına karşın maliyetlerinin yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, kurda artış beklentisiyle sezondan umudunu koruyor.
Rezervasyonların Haziran ayı itibariyle canlanmaya başladığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi, Kuşadası Otelciler Derneği’nin de başkanı olan Tacettin Özden yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Ülkemizin başına gelen deprem felaketi maalesef rezervasyonlarımızda hem iptallere hem de bir durgunluğa sebep oldu. Nisan ve Mayıs beklentimizin altında geçti. Ama Haziran ayından itibaren şu anda rezervasyonlar iyi görünüyor. Şu anda mesela bizim otelimiz Haziran ayında yüzde 80-85 arasında bir doluluğa ulaşmış durumda. Diğer bir otelimizde de yüzde 65 doluluğa ulaştık. 2023’te ziyaretçi sayısı ve gelir hedefini tutturacağımız konusunda bir endişem yok. Maliyetlerimizin yükselmesinden kaynaklı yurtiçi pazar fiyatlarımızı arttırdık. Yurt içi pazarı bizim için önemli ve biz bu pazarı kaybetmek istemiyoruz. Maliyetlerimizin altında bir artış yapmamıza rağmen ülkedeki fiyat artışları insanlarımızın alım gücünü de etkiledi. Belki vatandaşların tercihleri değişecek, beş yıldızlı otel yerine dört yıldızlı otel seçecekler. Ama bizim yerli vatandaşlarımız yurt içinde artık tatile alıştı. Dolayısıyla rezervasyonlar devam edecektir diye düşünüyorum.''
Yabancı turistlere yönelik fiyat belirlerken döviz kurundaki artışların maliyetlerini karşılamaya yetmediğini de söyleyen Özden Türkiye'deki enflasyonun, maliyetlerini arttırdığını, Dolar ve Euro'daki artışın maliyetlerini karşılamadığını belirterek şu anda işletmelerin kar marjının olumsuz yönde etkilendiğini, Dolar ve Euro’da yavaş da olsa düzenli bir artış olursa ve enflasyon da düşerse önümüzdeki aylardan itibaren bu makasın kapanabileceğini söyledi.
Mayıs ayını beklentilerinin yüzde 20 altında tamamladıklarını kaydeden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya da döviz kurlarındaki düşük seyir rakiplerin fiyatlarıyla rekabette Türkiye’yi biraz zorladığını, Haziran’dan itibaren tekrar toparlamaya başladıklarını ve hedefte bir değişiklik olmadığını belirterek 2023 yılının Türkiye’deki turizm sezonları içindeki en yüksek verimliliğe ve sayıya sahip olan yıl olarak geçeceğini kaydetti. Kurun sabit kalması karşısında Türkiye’nin dış pazarda fiyat avantajını kaybettiğini dile getiren Bağlıkaya şöyle devam etti:
''Türkiye maliyetleri karşılayacak kadar döviz kurunun artmamasından dolayı döviz bazında fiyatlarına zam yapmak durumunda kaldı. Türkiye’de tatil yapabilecek fiyatlara diğer ülkelerde tatil yapma imkanı kısıtlıydı. Ama Mayıs ayındaki fiyatlara göre Türkiye’de tatil yapabilecek yabancı para birimli fiyatlara, Akdeniz çanağındaki her yerde tatil yapma imkanı doğdu. Dolayısıyla müşteri kaybımızın olduğu ülkeler oldu. Seçimden sonra her şey yerli yerine oturduğunda yine eski rekabet gücümüzü kazanacağız diye düşünüyorum. Döviz kurunun normal seyrine gelmesi, dolayısıyla TL bazlı maliyetlerin döviz karşısında dengelenmesiyle Türkiye’de fiyatlar bizim rekabet ettiğimiz Akdeniz çanağında olması gerektiği yere oturacaktır.''