Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez 2021 yılı Ekim ayında İstanbul Beyoğlu kültür yolu festivali ile başlayan, her yıl içeriğini daha da zenginleştirerek devam eden Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 2023 yılında 11 ayrı kentte düzenlenecek.
Uluslararası arenada en kapsamlı kültür sanat atılımı olan, Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilecek kadar geniş yelpazede hayata geçirilen süresi, çeşitliliği ve kapsamı bakımından dünyada bir ilk olma özelliği de taşıyan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında vatandaşların etkinliklere rahat ve ücretsiz bir şekilde ulaşabiliyor olması da öne çıkan bir diğer maddeler arasında yer alıyor.
Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirdiği basın toplantısında, 2021 yılında İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 2022 yılında Ankara Başkent Kültür Yolu Festivali, Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali ve Konya Mistik Müzik Festivali ile 5 şehirde gerçekleştirilen projenin 2023 yılında, 11 ayrı kentte düzenlendiğini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu önümüdeki yıllarda bu sayının artış göstereceğini belirterek Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan türkiye kültür yolu festivalleri Projesi'nin için Cumhuriyet tarihinin tartışmasız en büyük ve en başarılı kültür sanat etkinliği olduğunu belirtti.
Festival şehirlerini planlarken özellikle 7 bölgeyi de odaklarını aldıklarına dikkat çeken Mumcu şunları söyledi:
''Bu vesile ile 2028 yılına kadar her sene 5 şehir daha ekleyerek festivali ülke genelinde 35 şehre çıkarmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte festivali, şehirlerimizde her yıl aynı tarihlerde düzenlemeyi planlıyoruz. Bu planlamayı yaparken şehirlerimizdeki esnaf ve konaklama sektörü faydalansın diye turizm hareketliliği açısından düşük sezonu bekliyoruz. Böylelikle gerçekleştirilen festivaller yerel ekonomiye de katkı sağlıyor. Nitelikli turistlerin ilgisini çekmek ve sürdürülebilir bir turizm deneyimi sunmak isteyen destinasyonlar için kültür ve sanat unsurlarını turizm deneyimine entegre etmek oldukça önem kazanıyor. Kültür ve sanatın turizmle birleştirilmesi yaklaşımı, sadece turistlerin tatillerini zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yerel ekonomiye ve kültürel mirasa da katkı sağlıyor.''
11 festival serisinin tamamlanmasının ardından Uluslararası Festivaller Birliği'ne başvurulacağını ve bu projeyi uluslararası platformlarda bilinir hale getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. batuhan mumcu basın toplantısının ardından başkent kültür yolu festivali kapsamında Ankara Kalesi'nde gerçekleştirilen etkinliklerde kurulan standları ziyaret etti.