’Pandeminin Türkiye Turizmine Etkisi ve Normalleşme Süreci’’ konulu online toplantıda açıklamalarda bulunan ve koronavirüs salgını nenediyle turizm sektörünün tüm dünyada durma noktasına gelmesine rağmen Türkiye’nin turist aldığını, 2021 yılının daha iyi olacağını kaydeden Bağlıkaya, tüm olumsuzluklara rağmen geçen yıla göre turizmdeki kayıpların yüzde 60 civarında olduğunu söyledi. Son 5 yılda 3 büyük kriz yaşayan Türkiye’nin krizlerde büyük deneyim kazandığını ve krizlerle baş edebildiğini ifade eden Bağlıkaya, şunları kaydetti.
‘’Eğer pandemi süreci devam ederse 2021 yılı da bu sezon gibi olabilir. Ancak, aşının bulunması gibi etkenlerle sektör, pandeminin hafifleyeceği umudu taşıyor. 2021 yılı 2020’den daha iyi olacak. İnsanlar evlerinde yoruldu. Memleketlerini özler gibi Türkiye’yi özlüyorlar. Pandemi sürecinde kredi öteleme ve ertelemeler hayati önem taşıyor. Sektörde tekeri döndürecek kredilere, desteklere ihtiyaç var.’’
Pandemi sürecinde küçük butik otellerin, doğa, karavan, villa kiralama ve tekne turizminin ilgi gördüğünü, tüketici taleplerinin değiştiğini ifade eden Bağlıkaya, şöyle devam etti:
“Macera turizminde artış var. TÜRSAB araştırmasında da oda sayısı az olan butik oteller ilgi gördü. Karavan ve araçla seyahat arttı. İnternetten villa kiralama sayıları 6 kat arttı. Villa kiralamalarda haftalık 6-9 bin liradan satışlar yapıldı. Kamping turizmi gelişiyor. Türkiye’de halen 15 kamping alanı var. Bu sayıları artırmalıyız. Karavan kapasitesini karşılayacak durumda değiliz. Kamping alanları artırılmalı ve karavan turizmine göre ayarlanmalı. Yeni rotalar belirlenmeli. Türkiye, yeni trendlerde de çok avantajlı’’
Turizmin her ülkenin kendi bulunduğu coğrafyada yapıldığını anlatan ve Türkiye’nin bulunduğu 4 saatlik uçuş mesafesindeki coğrafyada 850-900 milyon nüfusun olduğuna dikkat çeken Bağlıkaya en çok seyahat edilen bölgenin ve pandemide turizmi en az etkilenen yine Türkiye olduğunu kaydetti.