Turizm sektörünün ilk ve tek haber radyosu Turizm FM'in haberine göre dünya her ne kadar pandemi sürecini geride bırakmış olsa da, havacılık sektörü için karlılık sorunu sürerken kar marjını artırmaya çalışan şirketler maliyetlerini kısma yoluna giderek ve bilet fiyatlarını geçen yıllara göre daha yüksek oranda artırarak hedeflerine ulaşmaya çalışıyor.
Yatırımcılar ve yöneticiler, ABD'li ve Avrupalı havayolu şirketlerinin pandemi sonrası seyahat patlamasından yararlanmaya ve süregelen uçak kıtlığı nedeniyle artan maliyetleri azaltmaya çalıştığından bu yıl daha yüksek bilet fiyatları ile karlarını yeniden artırmayı hedefleyeceklerini söylüyor. Büyük havayolu şirketleri talebi karşılamak için daha fazla uçuş düzenlemeye çalışıyor ancak Airbus ve Boeing'in yeni uçak teslimatlarındaki gecikmeler ve bazı RTX motorlarını kullanan jetlerin potansiyel kusurlar nedeniyle yere indirilmesi nedeniyle zorluk yaşıyorlar. Arzın kısıtlı olması da uçak biletlerini yüksek tutarak taşıyıcıların daha yüksek jet yakıtı, işçilik ve bakım maliyetlerini yansıtmasına neden oluyor.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) verilerine göre bu durum, sektörde getiri olarak bilinen ve havayolu fiyatlandırma gücünün bir göstergesi olan yolcu başına ortalama gelirlerin geçen yıl yüzde 6,2'ye yükselmesine neden olurken IATA, getirilerin 2024 yılında daha yavaş bir hızda da olsa yüzde 1,8 civarında artacağını öngörüyor. Tahminlerine göre, yılın en yoğun dönemi olması beklenen yaz aylarında Avrupalı havayolu şirketlerinin getirileri geçen yılın seviyelerini aşarak yüzde 8,5'e kadar yükselecek ve seyahat talebi devam ettikçe ve uçak teslimat gecikmeleri sürdükçe 2025 yılında daha da artacak. Uzmanlar bu yaz talebin 2019'dan bu yana yaklaşık yüzde 15-20 artacağını, kapasitenin ise neredeyse hiç değişmeyeceğini tahmin ediyor.
Bazı analistler, uçakların yere indirildiği, sınırların kapatıldığı ve ayakta kalmak için milyarlarca borç aldıkları pandemiden sonra havayolu şirketlerinin toparlanırken gösterdikleri direnci ortaya koysa da aylarca süren pandemi kısıtlamalarının ardından tüketicilerin seyahat ve deneyimlere yeniden odaklandığının da altını çiziyorlar. Konu ile ilgili olarak wizz air İngiltere genel müdürü Marion Geoffroy Reuters'e verdiği demeçte, kapasite sabit kalsa bile bu yaz getirilerin 2023 ile aynı miktarda artacağını, kısıtlı kapasite olması durumunda fiyatlandırma ortamının artacağını belirtse de artışların boyutuna ilişkin detay vermekten kaçındı.
Airlines Reporting Corp (ARC) verilerine göre Ocak, ABD seyahat acentaları aracılığıyla satılan uçak biletleri dikkate alındığında bir yıl öncesine göre ortalama bilet fiyatlarının yüzde 3 arttığı en yüksek ay olurken seyahat veri firması ForwardKeys 2019 yılından bu yana Kuzey Amerika ücretlerinin yüzde 30, Avrupa ücretlerinin ise yüzde 25 arttığını ortaya koydu. Bununla birlikte şimdiye kadar uçak biletlerindeki fiyat artışları talebi azaltmazken yatırımcılar ve analistler, ekonomik görünüm istikrarlı kaldığı sürece tüketicilerin yüksek fiyatları tolere etmeye devam edebileceğini belirtse de bazıları, özellikle Japonya, İngiltere ve Almanya'daki son durgunluklarla birlikte bu eğilimin azalabileceğinden endişe ediyor.
Otel işletmecileri Hilton, Marriott International ve online seyahat acentası Expedia şimdiden intikam turizminin bittiğine ilişkin sinyaller vermeye başlarken Lufthansa ve TUI şirketlerine yatırım yapan DWS Smart Industrial Technologies'de portföy yöneticisi olan Madeleine Ronner işgücü piyasalarının daha da kötüleştiğinin görülmesi durumunda bunun talebi etkilemeye başlayabileceğini söyledi.