Son dönemlerde sorunları arasında en çok tartışılan konuların başında uçak krizinin geldiği Van'da kademeli olarak düşürülen uçak sefer sayıları ve bilet fiyatlarındaki pahalılık uçuş sorununa bir yenisi daha eklendi. Van gündemden düşmeyen uçak problemine tüm kesimlerden büyük tepki yağarken sert bir tepki de Van Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (Van TSO) geldi.
Van’ın havayolu ulaşımında yaşanan sorunlarla ilgili yazılı basın açıklaması yayınlayan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Meclis Divanı ve Yönetim Kurulu 1 milyon 150 bin nüfusuyla en kalabalık 19’uncu şehri olan Van'ın ülkenin en doğusunda yer alan ve uzaklık nedeniyle ulaşımda genellikle havayolunun tercih edildiği bir kent olduğu belirtildi. Her yıl artan yolcu sayısının şehrin potansiyelini ortaya koyduğu, günlük 7 ile 10 arasında değişen uçak seferinin, kentin ihtiyacına karşılık veremediğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
''İki yıldır her alanda dile getirilen, hatta sosyal medya üzerinden kampanya oluşturulacak noktaya ulaşan ilimizin uçak seferleri konusunda yaşadığı sıkıntı ne yazık ki güncelliğini koruyor. Önceleri 22 seferin gerçekleştiği ilimizde 10-15 seferin iptal edilmesi nedeniyle uçak bileti sorunu yaşayan yolcular, bölgedeki diğer havalimanlarını kullanmak zorunda kalmaktadır. Taziyesi ve hastası nedeniyle ilimize gelmek isteyen ya da diğer şehirlere gitmek isteyen vatandaşlarımız ne yazık ki büyük mağduriyet yaşamaktadır. Turizm şehri olan ilimizde acenteler grup yolcularını ya başka havalimanına yönlendirmekte ya da grupları iptal etmek zorunda kalmaktadır. Yaşanan sorun, turizm sezonu olması hasebiyle konaklama sektörü ve diğer organizasyonları da sekteye uğratmaktadır. Bu konuda kent dinamiklerinin tamamının sürecin içinde yer almasına ve sorunun çözümü konusunda Ferit Melen Havalimanı'nda kitlesel basın açıklaması yapılarak kamuoyu oluşturmasına rağmen herhangi bir sonuç alınamamış, Van kaderiyle baş başa bırakılmıştır.''
Van'da ticaretin, turizmin, sanayisin kalkınmasının en temel koşullarından biri olan havayolu ulaşımı konusunda bu kadar girişime rağmen çözüm üretilmemesi hatta Türk Hava Yolları Yönetim Kurulunun kentte yaptıkları toplantı sonrasında kısa süre içerisinde sorunu çözeceklerine yönelik beyanatlarının ne yazık ki sorunun çözümüne katkı sunmadığının vurgulandığı açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
''Yeterli yolcu potansiyeline rağmen halen uçuş sayılarının arttırılmaması ve bilet fiyatlarının Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmesi soruna kayıtsız kalındığının en büyük göstergesidir. Ankara ve İstanbul’a yakın mesafelere Türkiye’nin birçok ilinden ihtiyaç fazlası çok sayıda sefer bırakılırken ve uçak sefer sayılarında rekorlar kırılırken, İlimizde uçuş sayılarının azaltılması ve birçok kentin iki katı fiyatına bilet satışının yapılması manidardır. Başta İstanbul ve Ankara uçuşları olmak üzere halkımızın uçak seferleri konusunda yaşadığı soruna ivedilikle çözüm bulunmalıdır. Türk Hava Yolları başta olmak üzere diğer özel havayolu şirketlerini ve özellikle karar vericileri duyarlı olmaya ve bu sorunu çözmeye davet ediyoruz.''