Önemli tatil destinasyonları bir yandan turizm pastasından daha çok pay almaya çalışırken, bir yandan da birtakım tedbirlerle aşırı turizmin olası olumsuz yansımalarını engellemeye çalışıyorlar. Mayorka gece yarısından itibaren sahillerin kullanılamayacağını belirtirken, İtalya yoğunluğa karşı yüksek vergilerle konuya çözüm bulmaya çalışıyor. Fransızlar Eyfel kulesi ziyaretini kısıtlarken, Yunanistan Akropolü aşırı sıcak günlerde kapatma kararı alıyor. Turizmin ülkenin doğal yapısını bozmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesi turizmcilerin en önemli konularından biri. Bu konuda en dikkat çeken hareketlerden birisi sezonun tam ortasında Yunanistan’ın Paros Adası'ndan havlu hareketi ile geldi.
Sahillerin işletmeler tarafından ele geçirilip, halkın kullanılmasını kısıtlaması üzerine halkın havlularla sahili basmasına kadar ilerleyen hareket dünya gündeminde de geniş yer bulurken protestoların hiç eksik olmadığı Yunanistan’da hiçbir hareket havlu hareketi kadar hızlı yayılmadı. Turizm tarihinin en ilginç protestolarından biri olan havlu hareketi temmuz ayının ortasında Yunanistan’ın Paros adasında başladı. Sahillere el koyan ve şezlong ve güneş şemsiyelerini fahiş fiyatlarla pazarlayanlara karşı ayaklanan 300 kişilik grup havlularıyla sahile sahip çıkmaya ve bu hukuksuzluğa karşı eylem yapmaya başladı. Eylemler bir kaç gün içinde Yunanistan’ın en önemli turizm adaları olan Rodos’a, Chalkidiki’ye, Korfu’ya , Mykenos’a ve Santorin’e de sıçradı. Sahilleri kısmen kiralayan ve daha sonra hemen hemen bütününe el koyan işletmeler alternatifsiz olmanın gücüyle bu sezon 4 şezlong için 100 Euro ücret almaya başladılar.
Örneklerine Türkiye sahillerinde de rastladığımız neredeyse denizin içine kurulan VIP localar ise 2 şezlong ve güneşlikle 120 Euro fiyatla kiralanmaya başladı. Zengin turistlerin ödeyebileceği ancak denize girmek için sahile koşan yerel halkın kesinlikle veremeyeceği bu fahiş fiyatlar halkı isyana sürükledi. Sahillerde havlusunu serecek yer bulamayan yerli halk çaresizliğini havlu hareketi ile duyurmaya başladı.
Yunanistan’da durum böyle iken havlu hareketi kısa sürede Ege’nin karşı yakasındaki Çeşme sahillerine ulaştı. Doğa tutkunları bir araya gelerek azmak koyundaki Bohemian Beach ve before sunset plajlarının ticari olarak kullanılmasına son verilmesine ve ücretsiz olarak bütün halka açılmasına dair eylemlere başlarken iki yıl öncesinden konuya dair başvurularını yapan çevreciler halkı havluları ile Çeşme plajlarına gelmeye davet ettiler. Anlaşılan o ki havlu hareketi bizde Yunanistan'dan önce başlamış.
Plajların astronomik rakamlardaki giriş ücretleri ve tesis içindeki yüksek fiyatlar Ege kıyılarındaki halkı tedirgin ederken, Ayvalık, Datça, Foça, Bodrum’da da benzer tepkiler yükseliyor.