Turizmin başkenti Antalya’ya bu yılın başından itibaren hava yolu ile gelen yabancı sayısının 8 milyona ulaştığı açıklansa da sektörün sezon verileri bu sayıları doğrulamıyor. Uçaktan inen her yabancının artı bir turist anlamına gelmediğini belirten sektör temsilcileri Antalya’ya hava yolu ile rekor sayıda yabancı yolcu iniş sayısına dayandırılan turizm verilerinin aksine yüksek sezonu düşük dolulukla geçirdiklerini belirtiyor.
Sezon başında oteller, bayramla birlikte iç pazarın da desteğiyle belli bir doluluğa ulaşsa da 2023 sezonu için beklentinin çok daha yüksek olduğunu, Antalya’da yüksek sezonda yüzde 90-100 arasında olması gereken dolulukların bu sezon yüzde 40 ile 60 arasında kaldığını vurgulayan Kemer Turizmci ve İş adamları Derneği eski Başkanı Ali Nail Kılıç yaptığı açıklamada şunları söyledi:
''Haziran ayı, seçim gündemi ile geldi geçti. Ardından gelen zamlarla sektörün maliyetleri yükseldi. Biz otelciler aynı oranda olmasa da fiyatlarımıza artan maliyetleri yansıtmak zorunda kaldık. Ancak turizm pazarı konaklamayla sınırlı değil. Örneğin, en düşük öğlen yemeği menüsü Antalya’da 7 euro, Amsterdam’da da 7 euro. Kitle turizminin en önemli dayanaklarından biri olan uygun tatil avantajının ortadan kalktığı bir tablo çıkıyor karşımıza. Kitle turizmini göz ardı etmeyelim, evet ama turizm verileri sayaç ile ölçülmez. Şehrin tümüne katkı yapan nitelikli ve sürdürülebilir turizm modelini geliştirmek zorundayız. Kaynak pazar Rusya fiyat pahalılığından dolayı Tayland, Mısır gibi daha uygun tatil olanağı sunan ülkelere yöneldi. Antalya tüm hizmet modelini Rus turiste göre geliştirdi. Rus turistin azalması yüzünden bazı otellerde doluluk oranı yüzde 40’lara kadar düştü. Rus misafirin yerini başka bir ülke ile dolduramazsınız. Bu gerçek kendisini her krizde yeniden kanıtladı.''
Türkiye'nin turizmde ana pazarı konumunda olan Rusya’da süreç beklenenin ve planlananın çok gerisinde seyrederken uçuşlarda yeniden planlama hatta bazı uçuşların iptal edilmesi bile gündeme geldi. Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RST) Başkanı İlya Umanskiy, yaz turları fiyatlarının yüzde 47 artması nedeniyle Rusya'dan Türkiye'ye turist akışının, 7 milyona çıkacağı yönündeki tahminlerin altında kalındığını açıkladı.
Yüksek sezonun konaklama sektörünün beklentilerini karşılamadığını vurgulayan Titreyen Göl Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği Başkanı Hüseyin Aydoğan yatak sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerken bu durumun hizmet kalitesine de turizm akışına da etki ettiğini, sorunların başında plansızlık geldiğini ve Devletin turizmin her alanında planlamaya gitmesi gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
''Salgın döneminde kentimizde 25 bin turizm çalışanı işsiz kaldığı için göç etmek zorunda kaldı. 15-20 yıllık kalifiye turizm elemanlarını kaybettik. Artık gençler sektörü bir iş kolu olarak görmüyor. sigorta primlerinin yılın sadece 6-7 ayı yatırıldığı bir iş kolundan emekli olunamayacağını biliyor. Devlet yeni yetişen gençleri sektörde tutmanın çarelerini bulmalı. Eğer yılın yarısıyla sınırlı turizm hareketliliği 365 güne yayılmaz, çeşitlendirilmezse nitelikli turizm şartlarını da oluşturamayız, kalifiye eleman sorununu da çözemeyiz. Temmuz itibarı ile pandemi öncesi döneminin sayılarına ulaşıldı. Ancak, bu bile aradan geçen 4 yılda eklenen otel kapasiteleri şişen bölgeyi doldurmaya yetmiyor demek ki. Bu yüzden bu yılı Antalya’nın geliş rekoru olan 15 milyon 280 bin turistle kapatsak bile memnuniyetsizlik söz konusu olabilir. Turist geliş sayılarının yüksekliğine rağmen sektördeki boşlukların ana nedeni Rus turistlerle ilgili beklenti ve planlamanın gerçekleşmemesinde yatıyor aslında. ''