Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saatçioğlu, otellerde uygulanan "her şey dahil" sisteminin israfı teşvik eden bir anlayışa dönüşmemesi gerektiğini vurgularken, Antalya’da faaliyet gösteren otellerin büyük çoğunluğunda kullanılan bu sistemin, dünya genelinde kabul görmüş ve yerleşmiş bir hizmet anlayışı haline geldiğini belirtti. Ancak, sistemin kaldırılmasını değil, yeniden tanımlanarak misafirler ve kamuoyunun daha doğru bilgilendirilmesini talep ettiklerini ifade etti.Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla bu konuda görüşmeler yürüttüklerini belirten Saatçioğlu, şu açıklamalarda bulundu: "Her şey dahil, sadece ‘yiyip içmek sınırsızdır’ anlayışından ibaret değildir. Bu sistem, otelde kaldığınız süre boyunca sunulan yiyecek, içecek ve hizmetlerin önceden belirlenmiş bir fiyat dahilinde sınırsız olarak sunulmasıdır. Ancak bu kapsam, israfı teşvik eden bir anlayışa dönüşmemelidir" diyen Saatçioğlu, yapılan gözlemler ve araştırmaların, misafirlerin açık büfelerde ihtiyaçlarının çok üzerinde yiyecek almaları nedeniyle ciddi boyutlarda gıda israfı oluştuğunu gösterdiğini belirtti. Gıda İsrafının Boyutu Endişe Verici
Saatçioğlu, her şey dahil sisteminde israfın boyutlarına dikkat çekerek, şu örneği verdi: "Bir misafir, günde ortalama 300 gram yemeği tabağında bıraktığında, 1000 kişilik bir otelde bu miktar günlük 300 kilogram, aylık ise 9 bin kilogram işlem görmüş gıdanın çöpe atılması anlamına geliyor. Bu durum sadece ekonomik açıdan değil, Sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk açısından da büyük bir sorundur " diyerek, israfla mücadele kapsamında, her şey dahil sisteminin çerçevesinin net çizilmesinin sektöre büyük katkı sağlayacağını belirtti. Turizm sektörünün haber radyosu Turizm FM'in haberine göre "Yasal bir yaptırım talep etmiyoruz, ancak sistemin tanımının netleşmesi ve misafir bilgilendirmelerinin kolaylaştırılmasını istiyoruz. Bu sayede hem turizmciler misafirlerini daha iyi bilgilendirebilir hem de maliyet yönetimi ve sürdürülebilir turizm hedeflerine daha güçlü katkı sunulabilir" diyen POYD Başkanı, yeni turizm sezonunda bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini temenni ettiğini sözlerine ekledi.
Saatçioğlu, her şey dahil sisteminde israfın boyutlarına dikkat çekerek, şu örneği verdi: "Bir misafir, günde ortalama 300 gram yemeği tabağında bıraktığında, 1000 kişilik bir otelde bu miktar günlük 300 kilogram, aylık ise 9 bin kilogram işlem görmüş gıdanın çöpe atılması anlamına geliyor. Bu durum sadece ekonomik açıdan değil, Sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk açısından da büyük bir sorundur " diyerek, israfla mücadele kapsamında, her şey dahil sisteminin çerçevesinin net çizilmesinin sektöre büyük katkı sağlayacağını belirtti.
İLGİLİ HABER
Otellerde israfın önüne geçilecek