Turizm sektörünün haber radyosu Turizm FM'in haberine göre izole tatil isteyenlerin popüler adresi olan ve tatil için kiralanan on binlerce konutun bulunduğu bölgelerde yaklaşık 15 yıl önce başlayan ve koronavirüs salgınından sonra çok daha fazla rağbet gören kiralık villa ve daireler, her geçen yıl büyüyen bir sektör olarak tatilcilerin gözdesi haline geldi. Ancak bugünlerde evlerini Airbnb ve seyahat acentaları üzerinden kiraya verenler, bu alanda yeni bir zorunluluk olan turizm belgesi konusunda endişeli.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği son tarih olan 31 Ocak'a kadar sektörün büyük bir bölümü başvuru yapamazken yapı kayıt belgesi, komşulardan muvafakat gibi koşulları sağlamanın zorluğundan ve başvuru için verilen sürenin kısalığından yakınan işletmeciler ek süre tanınmaz ve belgeler verilene kadar rezervasyonlar durursa turizmin zarar göreceğini söylüyor. Kaş, Fethiye ve Marmaris gibi bölgelere seyahat acentaları aracılığı ile satış yapan villa ve yazlık daire işletmecileri başvurular sırasında büyük bir kaos yaşandığını belirterek şunları söyledi:
''Şu anda herkes bu konuda mücadele ediyor. Villa turizminde satış yapabilmek, rezervasyon alabilmek için 31 Ocak son gündü. Ama bu evrakları bu kadar kısa süre içinde bir araya getirmek çok zor. Turistik bölgelerin çoğunda imar problemleri var. Sadece birkaç villa değil bütün Ege, Akdeniz kıyıları boyunca durum bu. Çoğu villanın kapı numaraları yok. Birçoğunun yapı kayıtlarında konut yazmıyor. Başvuru içinse yapı kayıt belgesi isteniyor. Başvuru yapabilen işletme sayısı çok az. Ama birçok işletmeci gereken koşulları sağlayamadı. Çok sayıda mağdur var. Aslında yapılan çok doğru. Jandarmaya kimlik bildirimi yapmayan, vergi ödemeyen, kaçak yer kullanan çok şirket vardı. Kurala uyanla uymayan arasında haksız rekabet oluyordu. Yurt içi, yurt dışı gelen misafir sayısı belli, uçaktan inen kişi sayısı belli. Ama güvenlik sistemine bildirilen kişi sayısı ile arada ciddi bir fark olunca, maliyeye bildirilen gelir de beklenenin altında olunca denetim getirme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Amaç onları tespit etmek aslında. Tüm işletmeler kayıt altına alındığı zaman daha iyi olacak. Ama Türkiye'de bir gecede yasa çıkıyor ve işler arapsaçına dönüyor. İşin bu kısmı yanlış.”
Sezonun başladığı ve şu anda rezervasyon almaları gerektiğini kaydeden işletmeciler kendileri gibi seyahat acentalarının da mağdur durumda olduğunu, yeterli süre verilmesini, faaliyetleri sürmesi ile kimsenin mağdur olmaması çağrısında bulundular. Başvuru koşullarının oldukça zor olduğunu belirterek, birçok turizmcinin bu süre içinde koşulları sağlayamadığından başvuru yapamadığını söyleyen villa kiralama işletmecileri şöyle devam etti:
''Günlerce Tapu Müdürlüğü doldu taştı. Postaneler dolu, noterler dolu. Her yerde uzun kuyruklar oluştu. Bazı tapulu yerlerde çok hissedar var, bazıları 2-B arazisi. Yasa müstakil yerlerde bütün paydaşlardan muvafakatname alınmasını istiyor. Kardeş kardeşe küs oluyor, muvafakatname verilmiyor. Bu durumda olanların önemli bir kısmı koşulları karşılayamadı. Yönetmelik hazırlanırken belge almak için son tarih, 31 Ocak olarak belirlenmiş. Ama Kaş bölgesinde şu anda belge alabilen bir tane villa sahibi yok. İşletmeciler bu aşamada sadece başvuru yaptı. Belgesi olmayanın faaliyete devam edememesi için 5 bine yakın evin tamamının tatil sitelerinden ve airbnb sisteminden kaldırılması gerekiyor. Bu büyük bir mağduriyete sebep olur.''
Turizm belgesi prosedürlerinde ciddi belirsizliklerin olduğunu söyleyen ve başvurular sırasında farklı farklı uygulamalarla karşılaştıklarını kaydeden işletmeciler sektörden bir işletmecinin 10 tane villa olan bir sitede müstakil bir villa için başvuru yaptığını, başvuruda kendisinden sitedeki bütün ev sahiplerinden muvafakatname istendiğini oysa kurala göre müstakil evler için muvafakatname istememesi gerektiğini belirttiler. Başvurular alınırken ortaya çıkan bu tür sorunların giderilmesi gerektiğini vurgulayan işletmeciler muallak noktaların aydınlatılması gerektiğini söylediler.