Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Beşiktaş Dolmabahçe’de bulunan Swiss Otel arazisinin satışıyla İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6’ncı Dairesi İstanbul 4’ncü İdare Mahkemesi’nin verdiği satış iptali kararını onayarak, İBB’nin istinaf talebini reddederken İBB Meclis’inde alınan satış kararına şerh düşen ve akabinde dava açan CHP’li Meclis üyeleri Özgür Öz ile Mehmet Ali Tüy’ün avukatı İsmail Hakkı Atal, 63 dönümlük yeşil alanın satılmaktan ve kamu zararına uğramaktan kurtulduğunu söyledi.
Dolmabahçe’de üzerinde Swiss Otel’in bulunduğu ancak mülkiyet hakkının İBB’ye ait olduğu 63 dönümlük arazinin AK Partili İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminden kalma 1.2 milyar TL’lik borcun ödenmesini talep eden swissotel the bosphorus ismi ile işletilen otel, arazi hakkında ipotek kararı aldırınca CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetiminde 2022’de yapılan İBB Meclis toplantısında arazinin satılmasına karar verdi. Karara iki CHP’li Meclis üyesi karşı oy kullanınca süreç yargıya taşındı ve İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, CHP’li Meclis üyelerinin açtığı davada arazinin satılmamasına hükmetti. Daha sonra İBB, ilk derece mahkemesinin kararını istinaf etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ise Swiss Otel arazisinin satılamayacağını, ilk derece mahkemesinin verdiği kararın yerinde olduğuna istinaf talebinin gerekli nitelikte olmadığına kanaat getirdi. Kararla birlikte ayrıca Danıştay yolunun da kapalı olduğu belirtildi.
FIBA Holding ile İBB arasında 1989 yılında yapılan üst kullanım hakkı anlaşmasına göre fiba holding Swiss Otele inşa ettiği 63 dönümlük yeşil alanı 2032’ye kadar kullanma hakkını almış, anlaşmaya göre ayrıca 2032’ye kadar da Swiss Otelin yıllık cirosunun yüzde 7’sinin her yıl İBB’ye gelir olarak aktarma da vardı. Turizm ve konut imarı bulunan arazi, 2010 yılında AK Partili İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde satılmak istense de muhalefet şerhi nedeniyle açılan davada İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin engeline takılmıştı. Mahkeme, satışın ihaleye sadece üst kullanım hakkı olan şirketin katılmasının yasalara aykırı olduğunu belirtmişti. Aynı dönem İBB’nin şirketten satış için aldığı 1.2 milyar TL ise geri ödenmedi.
Böylelikle araziye tapuda ipotek kararı getirilirken 2022 yılında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, borcun ya İBB tarafından ödenmesi ya da arazinin satılıp bedelin böyle karşılanmasına yönelik adım atarak Mayıs 2022’de konuyu meclis toplantısına taşıdı. Bu toplantıda oy çokluğuyla satış işlemi kabul edildi.
Ancak CHP’li meclis üyeleri Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüy ret oyu kullanmıştı. İstanbul 4’ncü İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, 26 Mayıs 2023’te satışın iptaline hükmetmişti.