Bilimsel toplantılarda çarpık yapılaşmasıyla örnek gösterilen, koronavirüs salgınının başladığı 2020-2023 sürecinde 5 milyon 856 bin 908 metrekaresi konut olmak üzere 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verilen Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından Kuşadası'nın yeni yapılan konutlarla mevcut nüfusunun iki katı kalabalıklaşacağı ortaya çıktı.
Çeşitli kurum ve mesleki örgütlenmeler tarafından 18 Kasım'da düzenlenen Kuşadası Kent Kimliği Çalıştayı'nda, Çevre İmar Planlama Çalışma Ekibi'nin sunumu kuşadası ile ilgili acı tabloyu gözler önüne sererken bir çok mimarlık, kent düzenlemesi gibi bilimsel toplantılarda çarpık yapılaşma, çevrenin tahrip edilmesi ve betonlaşmaya örnek gösterilen Kuşadası'nın son üç yılda daha büyük tahribatın yaşandığı ortaya çıktı. Çalıştay ekibi tarafından derlenen verilere göre koronavirüs salgını sürecinde büyük kentlerden kıyı kentlerine başlayan akınla Kuşadası'nda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat için izin verilirken yeni yapılan ortalama 60 bin konutta en az 175 bin yeni nüfus öngörüldü.
Çevre İmar Planlama Çalışma Ekibi tarafından yapılan sunumda Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından Kuşadası'nda çarpık yapılaşmanın 1980'li yıllarda turizm teşvikleri ve yerel yönetimlere geçen planlama yetkisinin doğru kullanılmamasıyla başladığı, o günden bu yana verilen ayrıcalıklı imar haklarının pandemi sürecinde patlama yaparak Kuşadası ve çevresini tahrip ettiğine, turizm kimliğinin inşaat kimliğine büründüğüne dikkat çekildi. Arsa ve mülk sahiplerinin taleplerine göre imar planlarında tadilatlar yapıldığı ve günümüzde de aynı şekilde devam ettiği belirtilen sunumda şu ifadelere yer verildi:
''Şu anda Kuşadası'nda bir plan yok. Kullanılan plan farklı farklı yerlerdeki parseller için yapılan tadilatlara altlık olmaktan öteye geçemiyor. Bu yöntemlerle Kuşadası'nda plansız yapılaşma pratiği adeta normalleştirilmiş. İlkel kentleşme modeli maalesef devam ediyor. Bu dağınık yapı artışlarıyla donatı alanları kurgulanamaz altyapı,kanalizasyon, elektrik, su hizmetlerinin planlanması imkansızdır Kuşadası'nda 2020 de 378 bin 46 metrekare olan inşaat alanı, 2021 yılında 1 milyon 756bin 723 metrekare, 2022 yılında ise 4 milyon 631 bin 228 metrekare alan inşaat için ruhsat alınmış. Bu tablo oldukça çarpıcı, ürkütücü üzerinde çalışılması gereken bir tablodur. Bu üç yılda sadece konut inşaat alanları 5 milyon 856 bin 908 metrekare ediyor.Konut başına ortalama 100 m2 den 58 bin 569 hane demektir bu. Hane başına 3 kişiden en az 175 bin kişilik nüfus için 3 sene içinde konut ruhsatı alınmış. Bu da mevcut ilçe nüfusu kadar bir nüfusun Kuşadası’na taşınacağı anlamına geliyor. Ve bu artış ne yazık ki 2023 de devam ediyor.''
Türkiye'nin çnemli turizm destinasyonlarından Kuşadası'nın korunması gerektiğinin altı çizilen sunumda ayrıca şu ifadeler dile getirildi:
''Bir ilçe nüfusu kadar daha büyüyeceksek, şimdi dahi epeyce sorunu olan Kuşadası’nın su kaynakları, yer üstü kaynaklarına dikkat edilmeli. Bu yoğunluktaki yapılaşmanın yeşil kullanım dengesi, trafik yoğunluğu, deniz temizliği, eğitim üniteleri, ticari birimler, sağlık birimleri, altyapı hizmetleri, sosyal tesisler, spor tesisi düşünülmüş müdür, maalesef hayır. Köylerde durum daha endişe vericidir. Büyük orman veya tarım arazileri için de inşaatların yükseldiği hayretle görülüyor. Bunların kimi bakanlıkça yapılan imar plan müdahaleleri, kimileri Aydın Büyükşehir ve Kuşadası Belediyesi plan müdahaleleriyle verilen üst ölçekli planlara uymayan imar haklarıdır.''