Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından Muğla’nın Bodrum ilçesinde resmi olarak kasım ayının ilk haftası itibariyle sona erecek olan sezon bu sene iniş çıkışlı bir grafik sergilerken bu sene için 1,5 milyon turist hedefleyen Bodrum, bu rakama yaklaşsa da hedefleri tutturamadı.
Verilere göre, bu sene hava yolu ile gelen turist sayısının, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 5 oranında düştüğü deniz yolu ile gelen turist sayısında ise yüze 20 oranında artış yaşanan Bodrum'da turizm sektör temsilcilerine göre, hedeflenen turist sayısı tutturulamasa da döviz getirilerinde artış yaşandı. Turizmde hedefi tutturamadıklarını, bunun da birçok nedeni olduğunu belirten Bodrum Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Dengiz yaptığı sezon değerlendirmesinde şunları söyledi:
''Her ne kadar beli sayıda yabancı turist gelse de kişi başı döviz getirisi bu sezon arttı. Bizce en pahalı oda boş değil, en pahalı oda dolu oda demektir. Bizde oteli tam doldurduğunuzda kar getirir anlayışı var. Bu anlayış yanlış. Mevcut süreçte artık otelin dolu olması, para kazanacağınız anlamına gelmiyor. O yüzden otelciler olarak beli bir sayıda doluluk oranını yakalayıp fiyatı çok aşağıya çekmeden kar sağlamak istiyoruz. Bu sene hedefimiz bu oldu. Hava yolu ile elde edilen verilere göre, bu sene geçtiğimiz yıllara göre yüzde 5’lik düşüş yaşandı. Deniz yoluyla gelen yabancı turistlerin sayısında ise artış oldu. Strateji olarak belli bir oranı yakaladıktan sonra operasyon sürecine ağırlık verdik ve bu sayede döviz artışı sağladık.''
2023 turizm sezonunun çok geç normale döndüğünü, Haziran sonu Kurban Bayramı’nı bile yüzde 50 dolulukla karşılayan tesisler olduğunu hatırlatan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman ise yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
''İç pazar sezonun ilk yarısını kurtarırdı ama bu yıl bu olmadı. 15-20 Temmuz aralığında tüm tesisler doluluğu yakaladı. Okulların açılmasıyla başlayan talep daralması sonucu birçok tesis, eylül sonu sezonu kapattı. Özetle turizmci 2 aylık tam dolulukla bir yılı kurtarmaya çalıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre eylül sonu Bodrum Havaalanı’na yabancı gelişlerinin 882 bin 568 kişiden 846 bin 454 kişiye gerilediği görünüyor. Liman girişlerinde ise 190 bin kişiden 231 bin kişiye yükseldiği görülüyor. Toplam talepte büyük bir azalma olmadı. Fakat turistlerin ciddi bir kısmı Airbnb benzeri kanallarla villa ve rezidans kiralama yoluna gidince otellerde talep azalması yaşandı.''
2023 turizm sezunu genelinde asıl sıkıntının maliyetlerin tahmin edilememesi olduğunu vurgulayan, hükümetin hiç hesapta yokken eklediği yüzde 2 KDV artışı ve beklendiği halde tüketiciye yansıtılamayan yüzde 2 konaklama vergisinin turizm sektörüne ek maliyet olarak yansıdığını kaydeden Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman bir sonraki yıl için fiyat belirlerken otelcinin adeta göbeğinin çatladığını söyledi.
Bir yandan iç pazar maliyetlerinin tahmin edilemezliği, asgari ücret belirsizliği, bir yandan vergi artışları, Euro bölgesindeki enflasyon ve euro’nun reel değerindeki düşüşünün fiyat belirleme noktasında turizmciyi zora soktuğunu kaydeden Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman bu sarmalı çözen ve sezonu sağlıklı bir şekilde bitiren otelciye madalya verilmesi gerektiğini belirtti.