Turizm sektörünün haber radyosu Turizm FM'in haberine göre TÜYAP fuar ve Kongre Merkezi'nde dünyanın ve Türkiye'nin her bir köşesinden gözde tatil rotalarını bir araya getirme hedefiyle başlayan bu yıl 27. kez kapılarını açan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı sektörde bilinen ismi ile EMITT'te aradığını bulamayan katılımcılar, gerek katılımcı gerekse ziyaretçi profilinin her geçen yıl daha da düştüğünü dile getirdiler.
EMITT Turizm Fuarı'nı ilk senesinden bugüne kadar takip ettiğini belirten turizm sektörünün tanınmış isimlerinden Cem Polatoğlu doğuşunu, emeklemesini, büyümesini, devleşmesini ve panayıra dönüşmesini, kimi zaman gururlanarak, kimi zaman üzülerek izlediğini belirterek izlenimlerini Turizm FM'e şu şekilde aktardı:
''Üst üste yapılan hatalar, yanlış müşteri seçimi, kötü zamanlama, basına gerekli özen gösterilmemesi, sağlıksız pazarlama stratejisi bu gidişle EMITT’in sonunu getirecek. Hala 27 sene önce Şubat, Mart aylarında yapılan fuar takvimini uyguluyorlar. Halbuki 1997 yılında Tepebaşı TÜYAP Fuar Merkezi'nde başladığı yıllarda ne biz acentacılar, ne yerli yabancı tur operatörleri ne de müşterilerin erken rezervasyon olgusundan haberi yoktu. Müşteri cumartesi gideceği tatil için, aynı hafta çarşamba, Perşembe bize gelir, tatilini alırdı. Zaman içerisinde erken rezervasyon sistemi, önce Nisan-Mayıs, sonra Şubat-Mart ve şimdi ise Aralık-Ocak aylarına çekildi. Oteller pazarlamalarını, tur operatörleri anlaşmalarını en geç Eylül-Ekim aylarında yapıyorlar. Dünyada bu nedenle büyük fuarlar artık Eylül-Ekim aylarında yapılıyor. Örneğin GTM Fuarcılık Antalya Turizm Fuarı'nı Ekim ayına çekerek muhteşem bir doluluk oranı yakaladı. Üstelik katılımcıları sadece turizmciler.''
EMITT Turizm Fuarı'nın katılımcı sayısını düşürmemek adına, yüzölçümünün yüzde 90'nını bir turizm fuarında olmaması gereken standlara açtığını, katılımcı bazı bölgelerin de masraflarını çıkarmak için davul zurna halay, horon eşliğinde yöresel peynir, zeytin, baklava, burma satışına başladıklarını kaydeden Cem Polatoğlu şöyle devam etti:
''Orada gerçekten olması gereken seyahat acentaları, tur operatörleri ve büyük zincir oteller maalesef yoktu. Bırakın seyahat acentalarını, TÜRSAB Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Belediye Başkanı bile fuarda yoktu. Standları genelde ücretsiz verilen yurt dışı katılımcıları ile bir iki seyahat acentası ve konsolosluklarından gelen personel ile ülkelerini temsil ettiler. İlk 2 gün sözde profesyonellere açık olması gereken fuar halka açılınca standlarda promosyon kalem, şeker toplayanlar ücretsiz verilen yiyecek kuyruğunda bekleyenler salonda U çizdiler. Umarız EMİTT yönetimi, başta fuar takvimi olmak üzere tüm hatalarından arınarak bir silkiniş dönemine girer ve tekrar küllerinden doğar. Çünkü EMITT hepimizin.''
Türkiye'de düzenlediği EMİTT Fuarı ile turizm sektör temsilcilerinin tepkisini toplayan, Hyve Group İstanbul'daki firması Hyve Fuarcılık Anonim Şirketi'ni ve yan kuruluşlarını ICA Events’e 166 milyon liraya (8 milyon sterlin) devretmiş, Ukrayna ve Rusya'nın ardından Türkiye ile birlikte Doğu ve Güney Avrupa bölümünü elden çıkarmıştı.