Türkiye'nin İran sınırında yer alan tek büyük şehir olması sebebiyle İranlılar için bir cazibe merkezi olan Van'da son dönemde Ortadoğu’da yaşanan kaotik süreç ve özellikle İsrail Filistin çatışması sonrasında oluşan kaygı ile turizm sektörün olumsuz etkilendi.
Ekonomisinin önemli bir kısmı turizme bağlı olan, son dönemde İranlı turist sayısında düşüş yaşanan, kışa girmeden önce son güneşli günlerini yaşayan kentte esnafın beklediği turist sayısı yakalanamazken bu da zaten zor günler geçiren esnafın belini iyice büktü. İranlı turistlerin kentte alışveriş yaptıkları yerlerin başında bijuteri, giyim ve kozmetik mağazaları geliyor. Bölge esnafı ve turizmciler turist sayısındaki düşüşün kendilerini olumsuz yönde etkilediğini, yılın bu zamanlarında van caddelerinin turistlerle dolup taşması gerekirken beklenen kalabalığın oluşmadığını belirttiler.
Turist sayısında bir artış beklerken tam tersinin yaşanmasının kendilerini zor durumda bıraktığını belirten Vanlı turizmciler İsrail’in Gazze’ye yaptığı operasyonlar ve yaşanan can kayıplarının beraberinde bir güvenlik kaygısını getirdiğini, bu yüzden İranlıların da mevcut stabil durumlarını korumaya ve farklı bir ülkeye gitmemeye başladıklarını bu durumunda da Van’ın ekonomisine yansıdığını kaydettiler.
İran'da okulların açık olmasının ve tatillerin bitmiş olmasının turist sayısının azalmasını zaten etkilediğini üstüne bir de bu savaşın çıkmasının ve ardından savaşın bölgesel hale gelebileceğinin dillendirilmesinin insanlarda bir korku yarattığına dikkat çeken van turizm sektörü temsilcileri turizmin güven ortamı istediğini, bir güven ortamı yoksa sadece bir söylentinin bile insanların seyahat tercihini önemli oranda etkilediğini söyledi. Turistik hareketliliğin düşüşünün kentin ekonomisini oldukça etkilediğini belirten Van turizm sektörü temsilcileri şunları söyledi:
''İranlı turistler gidince Vanlılar, biz bize kaldık. Şimdi ilerleyen günlerde göreceğiz. Bu şehrin insanları, şehrin ekonomisini ne kadar döndürecekler? Ben açıkçası yeterli olmayacağını düşünüyorum. O kadar çok turizme dönük, İranlı turiste dönük yatırım yapıldı ki bu yatırımların sadece yerli halkla dönebilmesi mümkün değil. Bu durum istihdamın düşmesine de sebebiyet verecek. Ekonomik olarak esnafın, tüccarın zor bir dönemden geçeceği anlamına geliyor. Kaldı ki enflasyon oranlarının yüzde 65’in üzerinde seyrettiği bir ülkede, sizin hiçbir şeyinize yetmeyecektir. Kaldı ki havaların soğumasıyla beraber işletmelerin maliyetleri ciddi oranda arttı. Hem enerji giderleri hem kira giderleri hem de personel giderleri zaten çok üst seviyeye çıkmıştı. Dolayısıyla aslında önümüzde çok da parlak bir süreç görünmüyor.''